Szegregáció: Az ombudsman vizsgálódik a nagymihályi betonfal ügyében

Egy nagymihályi (Michalovce) lakótelep lakosai betonfalat emeltek a tömbházak és az azzal szomszédos romatelep közé. Az emberjogi biztos fog foglalkozni az esettel.

Pavel Kandráč emberjogi biztos is megvizsgálja a Nagymihályban emelt betonfalat. A város Keleti lakótelepén a lakók újabb betonfalat emeltek a tömbházak és a szomszédos romatelep közé. Egy polgár azzal kapcsolatban emelt panaszt, hogy a szerinte a telepen emelt házak építésével megszegték az építési törvényt, lévén, hogy az építkezésről nem létezik semmiféle dokumentáció, s a telep idegen telken, a tulajdonosok beleegyezése nélkül jött létre. „Az emberjogi biztos foglalkozni fog az esettel“ – tájékoztatta a SITA hírügynökséget Henrieta Antalová, az ombudsman hivatalának vezetője.

Hasonló panaszt emelt egy rihnói (Richnava) polgár is az ottani romateleppel kapcsolatban. Szerinte az építkezési hivatal nem intézkedett, hogy az illegálisan, idegen telkeken létrejött építkezéseket lebontsák. A hivatalok több évtizede nem járnak el az ilyen ügyekben.

Pavol Kandráč emberjogi biztos már egy hete jelezte, hogy megvizsgálja a Nagymihályban emelt betonfalat. A sajtóban napvilágot látott információk alapján megkérte Nagymihály polgármesterét, küldjön írásbeli állásfoglalást a falról, és postázza az erre vonatkozó iratok fénymásolatát, különös tekintettel arra, hogy tiszteletben tartották-e az építési törvényt.

Nagymihályban a Keleti lakótelepen ugyanis újabb betonfalat emeltek a lakók a tömbházak és szomszédos romatelep közé, ahol mintegy 1800 roma polgár él. A fal két méter magas és 25 méter hosszú. Az építkezést a lakóközösség finanszírozta. A lakók azt állítják, hogy így akarták megakadályozni a romatelep lakóinak rendbontásait a tömbházak környékén. A romák bírálták a falépítést, bár elismerték, hogy egyesek rendbontó módon viselkednek a házak körül.

Iveta Palečková, a város szóvivője elmondta, a fal városi telken áll, ezt a lakók bérbe vették azzal a céllal, hogy ott zöldövezetet létesítenek, és kerítést építenek. Nagymihályban már tavaly is épült egy három méter magas betonfal, ez a romatelepet választja el a várostól.

(MTI)