Galántán emelkedett a magyar diákok száma

2010. szeptember 9. - 13:16 | Régió
Tíz év után először nőtt a galántai magyar iskola diáklétszáma: a Kodály Zoltán Alapiskolában a 340 tanulónak csak a fele galántai, a többiek a környező községekből utaznak a városba - írta csütörtökön az Új Szó.

Oláh Hajnalka, a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatónője szerint a helyi magyarok körében egyre többen vélik úgy, hogy a leghelyesebb választás a magyar iskola. Szerinte "beérni látszik" a pszichológusok és a pedagógusok által sokat hangoztatott érv, hogy a kisdiákok az anyanyelvükön boldogulnak a legkönnyebben.

A lapnak az igazgatónő elmondta: a városi iskolában tapasztalható létszámnövekedéssel párhuzamosan kezdenek leépülni a környéken a falusi kisiskolák, annak ellenére, hogy a galántai magyar iskola nem tesz lépéseket a falusi diákok "elhalászása" érdekében. "Az utóbbi három-négy évben a városban is több gyerek született, remélem, ez tükröződik majd a beíratások arányán is" - mondta Oláh Hajnalka, hozzátéve, hogy a közel tizenhétezres városban a lakosok harmincöt százaléka magyarnak vallja magát, ehhez képest viszont alacsony az iskolába beíratott gyerekek száma.

Galántán szeptember 2-án a város négy alapiskolájában összesen 181 kisdiák kezdte meg az első évfolyamot. Ebből huszonkilencen járnak a magyar alapiskolába.

A városi általános iskolák tanulóinak csaknem fele a környező településekről jár be Galántára.

MTI/para