Kondoros hagyományőrző nap Egyházgellén

Dobszóra kapta fel fejét a hétvégén a gelleszéli falvak apraja-nagyja és száz évet ugrott vissza az időben, aki látta. Szekéren, díszkísérettel érkezett a kisbíró, hogy "az hírdetmínybül mindenki írtesűjjön: vásár lészen Egyházos Gellébe". Október 2-án régi korok mesterségeit, ízeit elevenítik fel a Kondoros hagyományőrző napon. Ajánló

A gellei kultúrházba szombaton 10 órától várják a látogatókat, a vásárt a kisbíró dobszóval nyitja meg. A gyerekek az Angyalkertben szórakozhatnak – kézműves foglalkozások várnak rájuk énekkel, zenével. A „Céhek utczáján” hagyományos népi mesterségek művelőivel találkozhatnak; bemutatkoznak többek közt kosárfonók, gyöngyfűzők, fafaragók, csipkeverők, agyagozók, üvegfestők. Kirakodóvásárt is találnak majd: a kézművesek portékája mellett beszerezhetnek házi mézet, tésztát, friss sajtokat is. Természetesen a néptánc és nótaszó sem hiányozhat – táncház várja az érdeklődőket, ahol a talpalávalót a Pósfa zenekar húzza.

15 órától megnyílik a “Borok utczája”, ahol ingyen meg lehet kóstolni az Egyházgellei Mezőgazdasági Szövetkezet, Dömény Zoltán nagymegyeri borosgazda és a zoboraljai tájegységről Sándor Pál pogrányi borosgazda borait. A szüret megünneplésére ugyancsak Pogrányról érkezik a Nagyharang hagyományőrző csoport.

Ételről Mári néni gondoskodik, akitől még szeptember 29-ig lehet rendelni házias ételeket, amelyeket Egyházgelle területén házhoz is szállítanak. Malacsütés, bográcsozás, minden mennyiségben a hagyományőrző napon. Menü és telefonszám a fotógalériában.

A Gelle Szék Polgári Társulás és Egyházgelle község önkormányzatának szervezésében megvalósuló rendezvényen a programok után harmonikaszó melletti hajnalig tartó mulatozásra készüljenek.

emvé