Elnézi a város, hogy a DAC-tulajok 600 ezer euróval tartoznak a klubnak?

2010. szeptember 28. - 17:27 | Régió
DUNASZERDAHELY – Hájos Zoltán polgármester a képviselő-testület keddi ülésén számolt be a DAC előző évi zárszámadásáról, amelyet végre megkapott a klub tulajdonosaitól.

A képviselő-testület júniusi ülésén bízta meg a polgármestert, járjon el ebben az ügyben, mivel az FK DAC 1904 részvénytársaság, amelynek többségi tulajdonosa az FC Senec Rt., eddig semmivel sem igazolta, hogy a klub működésébe befektette volna azt a kb. 2,78 millió eurót (84 millió korona), amire a várossal kötött szerződés kötelezi.

612 ezer euróval lógnak

A polgármester az ülésen elárulta a kézhez kapott zárszámadás néhány részletét. Elmondta, a 89%-os többségi tulajdonos nem fizette be a 2 788 290 eurós összeget, hanem csak mintegy 2,25 millió eurót. "A működéshez szükséges további 612 ezer eurót kimutatta, de nem mint betétként, hanem a játékosok kölcsönzéséből származó bevételként. Ez viszont nincs összhangban a megállapodással" - fejtette ki.

"Mindezek ellenére a dunaszerdahelyi önkormányzat számára fontos, hogy a DAC az élvonalbeli bajnokságban szerepeljen, ezért támogatja továbbra is a klubot" - jelentette ki továbbá Hájos Zoltán, hozzátéve, a következő években az önkormányzat bevételeihez mérten tudják majd támogatni, mégpedig olyan arányban, ahogy azt a többségi tulajdonos is teszi. 

A képviselő-testület áprilisban jóváhagyta, hogy a többségi tulajdonos a gazdasági válságra hivatkozva ne legyen köteles a szerződésben foglalt teljes összeget befektetni a klubba, hanem csak annak közel a felét, 1,3 millió eurót. Ezt erre az évre vonatkozóan fogadták el.

A kamerarendszert is a város fizesse?

Nagy Krisztián képviselő arra lett volna kíváncsi, vajon a zárszámadásból kiderül-e, hogy a tulaj hozzájárul-e az ifjúság neveléséhez a szerződésben foglalt 66 ezer euróval. Hájos Zoltán ehhez annyit fűzött, nem kimutatható, tehát nem is bizonyítható.

A polgármester egyúttal reagált a DAC menedzserének, Dušan Chytilnek a médiában megjelent nyilatkozatára, miszerint a város nem akar segíteni a kamerarendszer kiépítésében, holott a projektjük már kész. A futballszövetség erre vonatkozó határozata, miszerint megtiltják a Corgoň Ligás mérkőzések megrendezését azokban a stadionokban, ahol nincs kiépítve kamerarendszer, október 1-jével hatályba lép, tehát már a hétvégi DAC-Slovan párharcra is érvényes.

Hájos Zoltán elárulta, semmilyen hivatalos kérelmet nem kaptak a tulajok részéről, hogy támogassák a kiépítést. Mindazonáltal szeretnének egy levelet írni a szövetség képviselőinek, hogy mindezek ellenére tarthassák meg a mérkőzést a DAC-stadionban.

-para-