Berényi: Nem mindig jó út a kompromisszum, olykor kell a konfliktus

2010. október 6. - 20:30 | Régió
DUNASZERDAHELY – Berényi József MKP-elnök az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezésen ezekkel a szavakkal utalt vissza a múlt és a jelen eseményei közti kapcsolatra.

A koraesti megemlékezés Hájos Zoltán polgármester beszédével kezdődött, amelyben kitért arra, hogy az aradi vértanúk közt a magyaron kívül más nemzetiségűek is voltak, ami viszont összetartotta őket, hogy vallották, az ügyük méltó, hittek szavaik tisztaságában, amiért érdemes kockázatot vállalni. "A nemzet és a szívük parancsát teljesítették" - jegyezte meg, hozzátéve, "annak a nemzetnek van jövője, amely tisztelettel tekint vissza elődeire".

Berényi József leszögezte, szlovákiai magyarként szintén szembe kell néznünk azzal, amit ránk mért a sors. "Ma sokszor vitáznak azon, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a magyarságunkért folytatott harcban. Vannak helyzetek, amikor nemet kell mondani. Ma mintha a kompromisszum szó csodát jelentene, és aki konfliktusba kerül, az nem jó. Időnként fel kell tudni állni az asztaltól, a kompromisszumok kompromisszuma az önfeladást jelenti" - hangsúlyozta a pártelnök. 

A beszédek után a város, majd az MKP szervezetei, az egyház és a városi intézmények képviselői koszorút helyeztek el az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékszobránál.

-para-