Rácsatlakozhatnak a csatornarendszerre

2010. október 7. - 17:45 | Régió
EGYHÁZGELLE – Ravasz Béla polgármester lakossági fórumot hívott össze, melyen ismertette a polgárokkal, hogyan kell eljárniuk a csatornarendszerre való csatlakozás ügyében.

Előzetesen ismertette magát a többéves projektet, amelynek keretén belül a község a somorjai agglomeráció hálózatára csatlakozik. "Ez óriási invesztíciót foglal magába, 18 km csatorna és vízvezeték került kihúzásra" - jegyezte meg. Ez körülbelül 3,3 millió eurós beruházást jelent, amit EU-s alapokból finanszíroztak, az 5% önrészt a beruházó Nyugat-Szlovákiai Vízművek biztosították.

A polgármester ismertetője után Sebő László, a Dunaszerdahelyi Vízművek igazgatója közölte, hogy az elkövetkezendő napokban mindegyik lakos, akinek az utcájába bevezették a kanalizációt, levélben kap egy felhívást, amely tartalmazza a szükséges információkat ahhoz, hogy rá tudjon csatlakozni. A törvényből kifolyólag ugyanis ott, ahol be van vezetve a kanalizáció, a lakosoknak kötelességük csatlakozni, mégpedig saját költségükön. Más törvény vonatkozik viszont a vízvezetékrendszerre, ahol ugyanez lehetőségként van feltüntetve.

Néhányan azt nehezményezték, hogy az ő utcájukba nem vezették be a csatornázást, ám a polgármester és az illetékes hivatal igazgatója is elmondták, hogy a projekt sok évvel ezelőtt született, amikor némely utcák még nem is voltak beépítve, vagy épp más telekrendezési problémák miatt nem kerülhettek bele. Mások épp a csatlakozási kötelesség miatt panaszkodtak, ugyanis némely háznál nem a telekhatárig vezették a csatornát, hanem attól több méterre, ennek meghosszabbítását viszont ismét csak a lakosnak kell finanszíroznia. Erre viszont a fórumon nem sikerült megoldást találni. 

Említést tettek viszont a költségekről: a szennyvíz köbméterének elvezetése megközelítőleg 90 centbe kerül, míg a víz 1,19 euróba. Ahol viszont nincs vízóra, ott évente személyenként 55 köbméter szennyvízért kell fizetni, ami esetenként több is a valós használatnál. A csatlakozó lakosoknak pedig saját telkükön ki kell alakítaniuk a megfelelő aknát a vízművek munkatársainak instrukciói alapján.

-szt-