Bedőlt a dunaszerdahelyi városháza „Mengele” állatdoktornak?

2010. október 20. - 10:00 | Régió
DUNASZERDAHELY – Állítólag a városban is fogott be kóbor kutyákat a Kassán, majd gyakorlatilag az egész országban elhíresült Milan Belák állatorvos.

A neve elhallgatását kérő informátorunk szerint Belák doktor itt is hasonlóképpen igazolta tevékenységét, mint másutt az országban. Az Iglói Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet korábban saját weboldalán közölt egy felhívást, miszerint MVDr. Milan Belák, aki egy kassai székhelyű állatorvosi klinikát működtet, egy bizonyos Szilárd Tóth tanúsítványával fog be kóbor állatokat. Ezt a tevékenységét azonban törvényellenesen végzi, ugyanis őt kizárták az Állatorvosi Kamarából, éppen több tucatnyi kutya illegális elaltatása miatt. A regionális állategészségügyi felügyelet erről csak a hatáskörébe eső térséget értesítette, ám a Sme napilap körülbelül egy hónapja írt róla, hogy a doktor felbukkant a nyitrai régióban is, ahol több község polgármestere bízta őt meg hasonló tevékenységgel, ki is fizették, azonban azt nem végezte el, hol a keleti árvizekre, hol más elfoglaltságra hivatkozva.

A Sloboda zvierat állatvédő szervezet feljelentést is tett a kassai sintérek ügyében a rendőrségen, miután ketten is jelentkeztek náluk, hogy jogtalanul vitték el a kutyáikat. A rendőrségnek azonban nem sikerült bizonyítania a bűncselekményt. A szervezet ezt követően a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségéhez fordult, és felhívta a figyelmüket az illegális sintérekre.

A szervezet közlése szerint Belákék több verziót is előadtak arra az egyes községeknek, hogy hová kerülnek a befogott ebek, kassai menhelyre, vagy az állatorvosi karra. A Sloboda zvierat azonban utánajárt, és egyik sem bizonyult igaznak. Szóvivőjük annyit mondott, gyanújuk szerint a befogott állatok romatelepek lakóinak tányérján végzik.

Informátorunk elmondta, néhány hete volt egy, a kóbor kutyák befogására indított akció Dunaszerdahelyen, és erre egy bizonyos Milan Belák kapott megbízást, aki Tóth Szilárd engedélyét mutatta fel, őt alkalmazottjaként említve. Állítólag helyi romákat bízott meg a kutyák befogásával, akik berakták azokat a ketrecekbe. Informátorunk elmondása szerint 500 eurót kért a sintér 20 kutyáig terjedő mennyiségért.

Szerettük volna megkérdezni erről a dunaszerdahelyi városháza illetékeseit, ám nem tudtak információt nyújtani. Hájos Zoltán polgármestert nem értük el telefonján.
Marad tehát a kérdés, hogy a városháza a sintér megbízásakor miért nem nézett utána, hogy ki is ő valójában? Milan Belák nevét elég a beírni a Google keresőjébe, és számos szaftos információt tudhat meg róla a nagyérdemű.

-para-