"Sikabony eltűnt Dunaszerdahely térképéről"

2010. október 21. - 20:53 | Régió
DUNASZERDAHELY – A csütörtök esti lakossági fórumon felszólalók többek között ilyen véleménnyel voltak Sikabony városrészben lezajlott "változásokról".

Eredmény: Nem sok

Hájos Zoltán polgármester és a városháza néhány képviselője azért érkezett a Szabó Gyula Alapiskolába csütörtökön este, hogy tájékoztassa az itt lakókat a városrésszel kapcsolatos további tervekről, valamint összefoglalja, hogy mit is vitt véghez a város az elmúlt években, illetve saját másfél éves funkcionálása idején ebben a városrészben.

Nos, utóbbiból nem volt túl sok: meg lehet említeni a városrészen keresztülvezető megyei hatáskörű út cseréjét, a Sikabonyi út cseréjét, a temető hátsó bejáratának kialakítását a teherkocsik számára, illetve egy-egy közlekedési tükör elhelyezését a szükséges helyekre. Emellett szimbolikus egy euróért eladták az egyháznak azt a telket, amelyen a jövőben egy kápolnát szeretnének felépíteni. 

Tervek: Rengeteg

A tervek között Hájos Zoltán említést tett a Nagyabonyi út és a Kertész utca találkozásánál kialakítandó körforgalomról, a temető esetleges bővítéséről, parkolók kialakításáról, illetve megnyugtatta a lakosokat, hogy a híresztelésekkel ellentétben a katonai temetőt nem készülnek felszámolni. A temetőt járdával és világítással, esetleg urnafallal szeretnék ellátni. A polgármester emellett beszélt arról, hogy sikerült felszámolni a Szabó Gyula Alapiskola melletti vasbeton-konstrukciót, ami nagy veszélyeket rejtegetett magában az arra járó iskolásokkal szemben, ráadásul kábítószeresek találkahelye is volt. Említést tett egy új utca kialakításáról, ahol fiatal családok számára alakítanának ki telkeket. Kifejtette, hogy az alapiskola a már sokszor hangoztatott roma-projekt keretén belül egy nagyobb pénzösszeghez fog jutni (a város összesen mintegy 5 millió euróhoz), amiből megvalósulhat a nyílászárók cseréje, hőszigetelés biztosítása, homlokzat cseréje, esetleg a szociális helyiségek felszerelése is. 

Lakossági vélemény: Sikabony lekerült a dunaszerdahelyi térképről

Miután a polgármester kifejtette a városrésszel kapcsolatos terveket, a jelenlévők is felszólalhattak. Egy hölgy felszólalásában elmondta, "szép, hogy a halottainkra is gondolunk, de gondoljunk az élőkre is". Kifejtette, hogy a Reptér utcában a faoszlopok cseréjét nem hajtották végre, a városrészben elhelyezett konténerekből "ömlik a szemét", van egy teljesen feleslegesen kialakított kerékpárút, a fitnesszközpont előtt pedig senki nem gondolt arra, hogy parkolót is kellene kialakítani, és alig tudnak hazajutni a közelben lakók. "Fákat ültettek, de senki nem törődik velük, a forgalom a százszorosára növekedett, ráadásul a félreeső benzinkúthoz kiérkező teherautók olyan magasak, hogy félő, hogy letépik a villanyvezetékeket is" - nehezményezte az ott tapasztalható állapotokat az egyik hölgy.

"Mintha Sikabony eltűnt volna a térképről" - jegyezte meg azzal, hogy a város szinte egyáltalán nem foglalkozik a ezen részével, ellentétben a városközponttal, ahol állandóan számos javítás és felújítás folyik. Kijelentését nagy taps kísérte a jelenlévő lakosok részéről.

Az egyik hátul ülő hölgy azt kifogásolta, hogy nincs óvodájuk, sem játszóterük, de nem kapott választ a kérdésére. Mások a járdák minősége, a kanalizáció és a közvilágítás problémái, illetve a sikabonyi gyorshajtók okán szólaltak fel.

A polgármester próbált zöld ágra vergődni a lakókkal, annyit mondott, minden csak pénz kérdése, és hogy a problémákat tudják sorrendbe szedni.

-para-