Német és magyar diákokkal kísérleteztek

2010. október 28. - 13:58 | Régió
DUNASZERDAHELY – Elkezdődött az Európai Uniós támogatású Comenius-projekt második évfolyama a Vámbéry Ármin Alapiskolában.

A Comenius-projekt lényege, hogy az EU-tagországok iskolái egymás működését, életét megismerjék. Ennek keretén belül egy évvel ezelőtt a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola, a győri Nádorvárosi Oktatási Központ, valamint a villachi Johannesschule együttműködéséből létrejött ez a kétéves folyamat, mely most lépett második évfolyamába.

Masszi János igazgatótól megtudtuk, hogy annak idején a győri oktatási központ kereste meg őket (még Fibi Sándor igazgatói funkciója idején) ezzel az ötlettel. Majd a németországi intézménnyel együtt közösen nyújtották be a projektet, témakörül a környezet, azon belül is a vizet, annak védelmét és felhasználását választva. "A víz a mi jelenünk és a múltunk" -  így hangzik a projekt megnevezése.  

"Az elmúlt év során is rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodtak a diákjaink, kutatásokat, analíziseket végeztek, családokat kérdeztek meg a vízfogyasztási szokásaikról, majd a válaszokat kielemezték. Emellett fotópályázatok is indultak" - hangsúlyozta az igazgató. A projekt lényege ugyanis, hogy az egyes tanintézmények diákjai felmérjék saját környezetük természetes vizekre mért hatásait. Ezek eredményét pedig egymás előtt is prezentálják. Évente egyszer mindegyik iskola vendégül látja a másik kettő kutatásban résztvevő diákjait és tanárait, és előttük prezentálják eredményeiket, valamint közös megfigyeléseket és kísérleteket végeznek. Az időközben összegyűjtött anyagokat kiértékelve pedig komoly összegző dolgozatok készülnek.

"A diákok ebben teljesen önkéntesen vesznek részt, maguk jelentkeztek a tanárok által létrehozott szakkörökbe. Változó, hogy az egyes felmérésekbe, kutatásokba mennyien kapcsolódnak be, 10-20 diák között mozog ez a szám, a környezeti fotópályázatra viszont az iskola diákjainak csaknem 20%-a jelentkezett" - mondta örvendve Masszi János. 

E héten a Vámbéry alapsuli látta vendégül másik két partnerét, a német- és magyarországi diákok öt napig tartózkodtak itt, csütörtökön utaznak haza. Ezalatt az öt nap alatt azonban számos programon vettek részt, a leginkább szakmai jellegű megfigyeléseket és kísérleteket pedig csütörtökön délelőtt végezték el az iskola aulájában. A tőkési, eperjesi, tallósi vízmintákat vizsgálták, ezek pH-értékét, keménységét mérték.

Masszi János továbbá elmondta, márciusban Németországba utaznak a diákokkal, júniusban pedig Győrben fejeződik be a közös projekt. Emellett azonban már egy újabbat terveznek, ezúttal a népi hagyományokra koncentrálva. 

-szt-