Diákokkal beszélgettek a bársonyos forradalom dunaszerdahelyi résztvevői

2010. november 16. - 13:30 | Régió
DUNASZERDAHELY – A bársonyos forradalom Dunaszerdahelyen elnevezésű rendezvény keretén belül dokumentumfilmet tekinthettek meg a diákok, és beszélgethettek a ’89-es események aktív résztvevőivel is.

A Polgári Demokrata Ifjúság elnevezésű polgári társulás szervezte ezt a tartalmas délelőttöt a VMK mozitermében, amelyre elsősorban középiskolás diákok érkeztek tanáraikkal. Az esemény alaphangját kellően megadta a Nemzeti Emlékezet Intézete által készített, November+20 című dokumentumfilm, amelyet a diákok nagy tapssal értékeltek. Sor került emellett korabeli autentikus fotók vetítésére a diákok 1989. november 16-i demonstrációjáról, végül az i-re a pontot egy kerekasztal-beszélgetés tette fel. Ľubomír Navrátil, aki Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) egykori koordinációs bizottságának elnöke volt Dunaszerdahelyen, valamint Somogyi Szilárd, aki 1989-ben a Komenský Egyetem Bölcsészkarának hallgatójaként vett részt aktívan az eseményekben, folytattak beszélgetést többek között arról, hogy is zajlottak akkoriban az események gyakorlatilag óráról órára, milyen veszélyeket rejtegettek magukban a cselekedeteik, és egyáltalán, hogy mit is hozott magával a kommunista rendszer bukása. Eredetileg Hunčík Péter pszichiátert is várták a beszélgetésre, aki végül nem jelent meg.

A diákok kérdéseikkel kapcsolódtak a beszélgetésbe, többek között arra is kíváncsiak voltak, mi is az egész rendszerváltás valódi eredménye, illetve, hogy létezik-e még ma is a társadalomban a kommunista gondolkodás, ami visszafordíthatná az idő kerekét. Navrátil többek között kritizálta a mai politikai palettát is, hogy azok a dolgok, amikről akkor azt gondolták, hogy öt éven belül megvalósíthatók, azok még 20 év múltán sem történtek meg. Példaként említette a mentelmi jog szűkítését.

Szó esett arról is, hogy a szlovák társadalom mennyire képes az utcán képviselni a jogait. A résztvevők megjegyezték, hogy nálunk ez még korántsincs olyan szinten, mint például Franciaországban, másrészt Navrátil megjegyezte, olyan esetekben szükség van az utcai demonstrációkra, ha mások bántalmazása, elnyomása, jogtiprás, vagy a megkülönböztetés nyilvános hangoztatása ellen kívánunk fellépni. Somogyi szerint ebben a franciáknak megvan egy bizonyos történelmi előnyük, amit a volt szocialista országok évtizedeken belül hozhatnak be.

Navrátil beszélt a VPN mellett az FMK (Független Magyar Kezdeményezés) jelentős szerepéről, majd a szóba kerülő szlovák-magyar viszony kapcsán viccesen megjegyezte, „mást néztünk meg egy lányon a gimiben, nem azt, hogy magyar…”. A beszélgetésnek végül ez is lett a végszava, amit a diákok ujjongással dicsértek.

-para-