A dunaszerdahelyi régió munkaadóit tájékoztatták a támogatásokról

2010. november 16. - 16:35 | Régió
DUNASZERDAHELY – A járási munkaügyi hivatal újabb fórumot szervezett, ezúttal a határmenti foglalkoztatásban érdekelt munkaadók számára.

"Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat együttműködési hálózatot azért hozták létre, hogy az európai gazdasági térségen belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását" - közölte a Paraméterrel az EURES lényegét Hanuliak Ildikó, a munkaügyi hivatal részlegvezetője. Elmondta továbbá, az EURES-T-Danubius határ menti társulás 2007. áprilisában jött létre (idén az ezt megalapozó keretszerződést megújították), amelynek keretén belül Szlovákiából a dunaszerdahelyi, komáromi, érsekújvári és lévai, Magyarországról pedig többek között a győri, mosonmagyaróvári, esztergomi, tatabányai kistérségek munkaügyi szervezetei, munkavállalói, és munkaadói érdekképviseletei működnek együtt.

"Az EURES fő célja a segítségnyújtás azon munkáltatók számára, akik más országból érkező munkavállalókat szeretnének felvenni. Európán belül olyan foglalkoztatási térségekben jöttek létre hasonló társulások, ahol a határmenti ingázás jelentős mértékű. Hanuliak Ildikó elmondta, ennekkeretén belül állásbörzéke, pályaválasztási kiállításokat szerveznek a határ mindkét oldalán, valmint olyan tájékoztató jellegű fórumokat is tartanak, mint amilyen a keddi is volt a Therma szállóban. 

Ennek keretein belül beszámoltak a régió munkaerő-piaci helyzetéről, Balódi László, a munkaügyi hivatal foglalkoztatási részlegének vezetője ismertette a résztvevőkkel azokat az aktív eszközöket, amelyek a foglalkoztatás növeléséhez vezethetnek. Több olyan élő paragrafusról beszélt, amellyel a hivatal adott munkavállalókat támogathat, akik a munkahivatal nyilvántartásában szereplő munkavállalókat "kölcsönöznek" egy képzési, illetve betanulási folyamatra, vagy épp munkaviszonyba veszik fel őket. 

A lehetőségek közt említette először is az abszolvensi praxot, amelyre olyan 25 év alatti munkavállalókat lehet felvenni legfeljebb fél évre, akik még nem dolgoztak két évnél többet, és elkezdték középiskolai tanulmányaikat. Egy másik betanulási lehetőség 3 hónapra szól akár idősebbeknek is, miközben a munkavállalónak nincsenek elvezetési kötelezettségei, a munkaügyi hivatal állja a munkavállaló számára a 185 eurós juttatást. Ez a két lehetőség nem munkaviszonyt jelent, hanem valójában a munkaerő kölcsönbe vételét - közölte Balódi.

A másik két lehetőség már munkaviszonyt jelent, vagyis munkahely kialakítását. "Ezek közül az egyikkel az alacsonyan honorált munkahelyeket támogatjuk. Ha a munkaadó alkalmazza a nyilvántartott munkanélkülit, akinek a bére nem lépi túl a minimálbér+elvezetések összegét, abban az esetben a munkahivatal két évig átvállalja az elvezetések fizetését a munkavállaló után" - fejtette ki Balódi. A másik eset (legfeljebb 40%-kal) csökkentett munkaképességűek alkalmazására vonatkozik, ahol pedig a munkaadónak egyösszegű támogatás jár két évre: nonprofit társaság számára ez 9 ezer eurót, profittermelő számára 7,5 ezer eurót jelent.

-para-