Jövő vasárnap kezdődik advent

2010. november 21. - 12:52 | Régió
Jövő vasárnap veszi kezdetét adent, a várakozás időszaka, amikor Jézus születését, eljövetelét várják a hivő emberek. A keresztény emberek ilyenkor lelkileg is készülnek karácsony ünneplésére, s hálát adnak Istennek, hogy elküldte a földre egyszülött fiát.

A karácsonyi ünnepeknek és a várakozásnak is mélyebb értelme van, a szívek kitárulnak az isteni kegyelemnek. Nem csupán arról van szó, hogy a 2000 évvel ezelőtti megszületés felidézésre kerül, ennél fontosabb, hogy az emberek tudatosítsák: az egész élet nem más, mint várakozás Krisztus új eljövetelére.

Az advent szó latin eredetű, az „adventus” eljövetelt jelent. Az időszak négy hérig tart, és jelképe az adventi koszorú, amin négy gyertya van elhelyezve, melyek közül mindegyiknek más jelentése van, és az adventi vasárnapokat szimbolizálják. Az elsőt közülük november 28-án, azaz jövő vasárnap gyújtjuk meg. A gyertyák színe leggyakrabban lila. Az első adventi vasárnap egyúttal az új egyházi év kezdetét is jelenti, amikor általában jótékonysági gyűjtést szerveznek.

sita/para