Jeges, síkos utak

2010. december 11. - 11:22 | Régió
A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) figyelmezteti a gépkocsivezetőket, hogy a hidakon, a folyók, a víztározók környékén a nedves, vizes utakon a jegesedés következtében megnő a csúszásveszély.

A Zbojská hegyi átjárót a 10 méternél hosszabb teherautók számára lezárták, hasonló útlezárás van a Pôtor - Slovenské Kľačany I/75-ös szakaszán, ahol nem közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nehezebb teherkocsik. A Nagykaposról (Veľké Kapušany) Királyhelmecre (Kráľovský Chlmec) vezető út II/555-ös szakaszon járhatatlan, itt a Latorca öntött ki.

Az Útkezelő Vállalat információja szerint valamennyi autópályaszakasz és gyorsasági út járható Szlovákiában, az utak borítása javarészt száraz, Észak-Szlovákiában nedves, helyenként 2-3 cm-es friss hó borítja. Az alacsonyabb osztályú utakon 2-5 cm a friss vagy a letaposott, helyenként megjegesedett hó vastagsága.

A hegyi átjárókon kb. 3 cm-es a kásás, letaposott hó, Jasnán 5 cm hó borítja az utat. Veľké Pole, Dobšiná és Súľová hegyi átjárókon az úttestre fagyott, jegessé vált két centiméteres hó miatt nagy a csúszásveszély. A Havran, Skýcov, Soroška, Biela Hora, Pezinská Baba, Ďurďošík, Pusté Pole, Zbojská és Dargov hegyi átjárókban zömmel nedvesek az utak.

(SITA)

Címkék: közlekedés, utak