Bugár György: Nem öletjük meg a kutyákat!

2011. január 12. - 20:02 | Régió
DUNASZERDAHELY – Felvettük a kapcsolatot a fenyegetéssel megvádolt városi képviselővel, Bugár Györggyel és az állatvédő Daniela Sánthovával is.

Korábban egyik olvasónk szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében azt állította, hogy Bugár György dunaszerdahelyi önkormányzati képviselő azt üzente Daniela Sánthovának, egy állatvédő szervezet vezetőjének, ha péntekig nem likvidálják azt az 5 kutyust, amelyeket az állatvédők nagy nehezen befogtak, majd elláttak élelemmel és hajlékkal, akkor megöleti őket.

A Paraméter mindkét érintett félt megkérdezte az ügyről. Daniela Sánthová levélben megerősítette, hogy az incidens kedd délelőtt fél 11 körül történt, amikor is Bugár azt közölte vele, hogy amennyiben nem tüntetik el a kutyákat, akkor megöleti őket. Hozzátette, ezután felhívta a városi rendőrséget is, hogy közölje velük a képviselő fenyegetését. Leírta azt is, hogy ha a kutyákkal történik valami, akkor büntető feljelentést tesznek Bugár György ellen. Emellett panaszt nyújtanak be pártjához, az MKP-hoz.

További kérdésünkre a hölgy közölte, a tavaly bejegyzett, de nem hivatalosan már egy éve létező Dogazyl polgári tárulás elnöke, amelynek fő célja, hogy a kóbor állatok számára menhelyet hozzon létre Dunaszerdahelyen. Közlése szerint tagjaik a városban és a környéken már több száz kóbor állatnak nyújtottak menedéket, vagy befogadó családokhoz vitték az állatokat, illetve etették őket.

Már felkeresték a városházát is

Daniela Sánthová elmondta, már felkeresték Hájos Zoltán polgármestert is ebben az ügyben. Tavaly augusztusban benyújtottak egy koncepciót a városnak egy menhely létesítéséről, (Sánthová közlése szerint kezdeményezésükkel Szabó Dezső, a városi hivatal technikai osztályának vezetője is egyetértett), amire viszont azt a választ kapták, hogy a város nem rendelkezik erre megfelelő helyszínnel. A város részéről közlése szerint további igyekezetet nem tapasztaltak ebben az ügyben.

Sánthová állítja, „Bugár úr megnyilvánulása arról tanúskodik, hogy a kijelentései és tettei következményeivel kevésbé van tisztában, és attól tartunk, ártani fog a kutyáknak”. A hölgy aláhúzta, 5 kutyáról van szó, egy szukáról és 6-8 hónapos kölykeiről, akiket a közelben lakók etetnek is, és véleménye szerint ártalmatlanok, ugyanis félnek az embertől. Az inkriminált eset után azonban egy cég udvarán elhelyeztek számukra egy bódét és a napokban önkéntes családoknál helyezik majd el őket.

Bugár: Nem öletjük meg a kutyákat!

Megkerestük az ügyben a megvádolt képviselőt is. Bugár György emlékeztetett, hogy még tavaly november végén közölte vele a városi rendőrség parancsnoka, hogy a hölgy kíván cselekedni az ügyben, és addig ne tegyenek semmit, mert különben feljelentést tesz. „November végén azt mondta, hogy egy-két napba telik. December elején megint hívtam, hogy akkor most mi van? A városi rendőrségnek nincs erre kompetenciája? Erre megtudtam, hogy befoghatják őket, ha van biztosítva hely, ahova elszállítják a kutyákat” – mondta.

Kifejtette, hogy decemberben minden héten érdeklődött a fejleményekről, mivel ezt képviselőként kötelességének érezte. „Kedden felhívtam Daniela Sánthovát, és megkérdeztem, meddig várjunk még? Mi lesz, ha valakit megtámadnak? A hölgy azt mondta a telefonban, hogy ők etetik őket és helyük is van. Mondtam, ez mellébeszélés, mivel tíz perccel korábban még kint láttam őket a parkban. Ha nem tud megoldást rá, akkor majd én találok. Kérdezte, milyen módon, erre én azt mondtam, hogy például odamegyek és lapáttal agyonverem a kutyákat. De ezalatt nem azt értem, hogy meg is tenném, hanem azt, hogy ha ő két hónap alatt nem képes megoldást találni, akkor majd én intézkedem” – fejti ki a képviselő.

Azzal folytatta, hogy ezután Vass László állatorvostól kért elérhetőségeket kutyamenhelyekre. Ezáltal vette fel a kapcsolatot a Sloboda zvierat nevű szervezettel, akik „perceken belül küldtek egy szerződést a polgármester titkárnőjének”. Úgy véli, Daniela Sánthová két hónapig csak hitegette a várost.

„Ha megfizetek két hajléktalant, és megkérem őket, hogy intézzék el a kutyákat, rég vége a problémának, és senki még csak nem is tudna róla. De nem így történt…” – jegyzi meg. „Mikor valaki a sarkára áll, akkor azt kell a földbe tiporni? Miért van az, hogy tegnap óta nincsenek a kutyák sehol? Eddig miért nem féltették a kutyákat? Erre vártam én is, hogy tisztességes megoldás szülessen, és végül is én oldottam meg. Ha én ezt tegnap nem mondom, akkor ma nincs a polgármester asztalán a szerződés” – mondta Bugár György.

Elmondta azt is, szeretné kideríteni, hová vitték a szóban forgó kutyákat, hogy tisztességes módon tudjanak eljárni.

-para-