Tiltakoznak a szárnyvonalak megszüntetése ellen

2011. február 3. - 19:03 | Régió
IPOLYSÁG/PÁRKÁNY – Közel 3300 ember írta alá azt a petíciót a Garam és az Ipoly mentén, amelyet a közlekedési tárcának és a kormányhivatalnak is kézbesítettek a vonatjáratok tervezett megszüntetése miatt.

Az érintett települések polgármesterei, oktatásügyi és kórházi dolgozói, valamint a lakosság szerint a tervezett  intézkedés gazdasági szempontból alaposan megkérdőjelezhető, ráadásul a kormányprogrammal ellentétben csak még jobban elmélyíti a régiók közti különbségeket, és még jobban megnehezíti az iskolába jutást, a hivatalos ügyek intézését, miként a kórházba jutást, orvoshoz járást is.

A tiltakozók szerint az sem lenne megoldás, ha buszokkal helyettesítenék a vonatjáratokat- ezzel az állam sem spórolna, csak az egyik zsebéből a másikba tenné át a pénzt. Sőt erre szerintük még az állam is ráfizetne. Varga János, Csata polgármestere portálunknak kifejtette, hogy jelenleg vonattal 32 kilométer a Csata –Ipolyság közti távolság, ami 41 percig tart, és  az út 1 euró 38 centbe kerül. Autóbusszal ugyanez a távolság 53 kilométer, az út 1 óra negyven percig tart – nem beszélve az átszállásokról és a várakozásról, a jegy pedig 3 euró 50 centbe kerül. A polgármester szerint ez tehát időben és pénzben sem hatékony pótmegoldás. Nem beszélve arról hogy az utak minősége miatt a busz környezetterhelőbb.

A petíció aláírói január 31-én levélben kaptak választ a miniszterelnöki irodától, melyben a hivatal igazgatója reméli, hogy a vasút revitalizációja során sikerül olyan optimális megoldást találni, amellyel az Ipolyság-Csata vasútvonal mellett élők érdekeit is figyelembe veszik, és kiküszöbölik azokat a gondokat, amelyekre a petícióban rámutattak. Katarína Vajdová, a miniszterelnök kabinetirodájának igazgatója szerint a közlekedési miniszter a vasút vezérigazgatójával a megyékkel és az önkormányzatokkal is egyeztet majd a tervezett szárnyvonal-megszüntetésekről.
A petíció aláírói azt is nehezményezték, hogy ismét róluk és nélkülük döntöttek, mert az eredetileg március 6-ra tervezett vonalmegszüntetésekről csak a sajtóból értesültek.

A Paraméter értesülései szerint Érsek Árpád közlekedési államtitkár konkrét segítséget és közbenjárást ígért az ügyben, csatai információink szerint a terepre is ellátogat majd.
A vasúti személyszállítás szóvivője, Alexander Buzinkay internetes közleményében azt írta, hogy Pavel Kravec, a vasútttársaság vezérigazgatója a január 28-ai tárgyaláson közölte a megyék képviselőivel, hogy a vonatjáratok biztos megmaradnak mindenütt, ahol van rájuk igény, és ahol ugyanakkor nincs buszközlekedés.

A tervezett vonatjárat-megszüntetések listáján a Párkány-Helemba szakasz is szerepel. Kosznovszky Henrietta, Helemba polgármestere portálunknak úgy nyilatkozott, a MÁV-nál dolgozó vasutasoktól értesült arról, hogy a múlt héten szolgálati táviratban közölték velük, hogy a járat nem szűnik meg.
A Helembán is rendszeresen megálló reggeli és esti vonat Párkányból indul és Pestig jár, árvíz idején pedig ez az egyetlen közlekedési eszköz, amivel elérhető a zsákfalu, olyankor ezzel szállítják a legalapvetőbb élelmiszereket is, és erről a vonatról látják el rendkívüli helyzetben a kovácspataki öregek otthonát is.

Egy, a szerkesztőségünk birtokába került vasúti kimutatás -  a 2010-ben 25 vasúti szakaszt összehasonlító táblázat szerint a Csata-Ipolyság és a Párkány-Helemba vonal eredményei utaslétszámban és a kilométerenkénti veszteséget euróban kifejezve korántsem a legrosszabbak. A Csata-Ipolyság szakaszon 2010-ben eszerint a kilométerenkénti veszteség 4 euró 97 cent, a Párkány-Helemba szakaszon pedig 5 euró 09 cent. Miközben a listán sok olyan megszüntetésre ítélt vonal is van, ahol a veszteség vasútkilométerenként több mint 10 euró, sőt, a Plaveč-Čirč vasúti szakaszon 50 euró 94 cent.

- buch -