Állatmenhely létrehozását javasolják Dunaszerdahelyen

2011. február 9. - 17:02 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az elmúlt hónapokban a kóbor kutyák helyzete a civil és a közéleti szférát is cselekvésre ösztökélte.

Nemrég jött létre a Facebook közösségi portálon az „Állatmenhelyet Dunaszerdahelyre” elnevezésű csoport, amelynek kezdeményezői egyértelmű célt tűztek ki maguk elé. Az internet hatalmát bizonyítandó, néhány nap alatt (e sorok írásakor) a csoport taglétszáma, vagyis az iniciatíva online támogatóinak száma megközelítette az 1350-et, és folyamatosan növekszik.

Értesültünk arról is, hogy Dakó Sándor, a városi képviselő-testület környezetvédelmi és idegenforgalmi szakbizottságának elnöke a bizottság előtt hasonló indítvánnyal élt, amit a szakbizottság keddi ülésén jóvá is hagyott. Ennek értelmében a következő képviselő-testületi ülésen javaslatot tesznek arra, hogy a város foglalkozzon az üggyel. „Keresni kell egy telket, vagy valamilyen ingatlant erre a célra” – közölte portálunkkal Dakó Sándor képviselő. Hozzátette, a szakbizottság tárgyalt emellett arról is, hogy a városi rendőrségnek keményebben fel kellene lépnie azokkal szemben, akik nem takarítják el kutyájuk ürülékét sétáltatás közben. Ezzel egyidőben pedig a városi újságban és más médiatermékben is egy felvilágosító, ösztönző kampányt indítanának.

A városnak már régóta égetően szüksége van egy állatmenhelyre, mert az ideiglenes megoldások fenntarthatatlanok, és sokakban indulatokat szülnek. Ősszel már robbant a botrány, amikor kiderült, hogy a város egy olyan személyt bízott meg a kóbor kutyák befogásával, aki állatorvosi, állategészségügyi körökben közismert sintér, és mindennemű tanúsítvány nélkül fogja be a kutyákat, amelyek ráadásul ismeretlen helyre kerülnek. Hájos Zoltán polgármester akkoriban úgy nyilatkozott a Paraméternek, hogy nem tudták kiről van szó, elsődleges szempont volt, hogy így olcsóbban jött ki a kutyák befogása és legalább eltűntek az utcákról. Másrészt pedig „meg lehet azt is csinálni, hogy visszakérjük a kutyákat a városba”.

Idén januárban aztán egy olvasónk figyelmeztetett arra, hogy az egyik városi képviselő, Bugár György megfenyegette a kutyabefogásra jelentkező civileket, illetve a kóbor kutyákat, hogy azokat lapáttal csapja agyon. A képviselő portálunknak később állította, hogy nem gondolta komolyan a dolgot, csak a helyzet pillanatnyi kilátástalansága mondatta vele ezeket a szavakat. A polgármester pedig állásfoglalásában igazolta, hogy a Sloboda zvierat állatvédő szervezet is felkínált egy szerződést a kutyák szakszerű befogására.

A fentiek is bizonyítják, hogy a városnak, vagy akár mondhatnánk, a környező régiónak szüksége lenne egy állatmenhelyre. Hogy milyen feltételekkel, illetve finanszírozással jönne az létre, az pedig már a civil és a közszféra együttműködésének kérdése.

-para-