Betegek Világnapi ünnepség Nagymegyeren

2011. február 14. - 12:53 | Régió
II.János Pál pápa 1993-ban elrendelte az első  lourdes-i  jelenéshez kapcsolódóan  a Betegek Világnapját, s ettől az évtől a  Szigetből  indult kezdeményezés  hagyományt teremtett azzal,hogy a Győr-Szigetiek Baráti Köre szervezésében végigjárták Győr város katolikus templomait.

A sorrendben 19. Betegek Világnapi ünnepség Nagymegyer Római Katolikus Egyházközség plébánosa, Szakál László felkérésére Nagymegyeren, a Szent Miklós templomban volt vasárnap. Az ünnepség résztvevői körmenetben vonultak át a plébániáról a templomba. A zsúfolásig megtelt templomban mintegy 300 hívő és vendég foglalt helyet, az  ünnepség első részében a helyi fő szervező Czellárik Mária vágsellyei főorvos asszony köszöntötte a megjelenteket majd a Győr-Szigetiek Baráti Köre képviseletében Dr. Schmidt Péter főorvos tekintett vissza az elmúlt közel 2 évtized  eseményeire.  

A szentmisét  -koncelebrációs szentmise keretében-  Dr.Galavits József teologiai tanár,kanonok, győri városplébános mutatta be ,az olvasmányt  Nagy Frigyes dunaszerdahelyi ny. alpolgármester míg a szentleckét szlovák rendi szerzetes nővér olvasta fel. A hívek könyörgésében  szlovák szerzetes nővérek mellett Dr.Czellárik Sándor, dr. Czellárik Mária  és Ballagi Farkas főorvosok,Korompáky Mária ügyvezető titkár, Wennesz Lászó a Magyarok Világszövetsége- , Kulcsár Béla  a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend-  míg Czáka Zsuzsanna a Magyarországi Német Önkormányzat megyei képviseletében  mondta el a könyörgést.

Dr.Galavits József  homíliájában  a  szenvedés fogalmának  példaértékű megvilágítását mutatta be, nagyívű prédikációjában elmondta: az orvosok,ápolónők mellett mind fontosabb a karitatív és civil szerezet segítőinek bevonásába a betegek gyógyulása- illetve szenvedéseik  elviselése érdekében,a kanonok külön kitért a napokban elhunyt Dr. Ottófi Rudolf érdemeire. A szentbeszédet követően a kanonok - Szakál László nagymegyeri plébánossal és Dr. Herdics György dunaszerdahelyi apáttal közösen- mintegy 150 fő részére szolgáltatta ki a a Betegek Szent Kenetét. A szentmise felemelő részeként szolgált,hogy az apostoli imádság alatt kihunytak a templom fényei és a jelenlevők égő gyertyával a kezükben mondták el a Miatyánkot. A szentáldozás alatt Csonka Eszter, a Magyar Állami Operaház magánénekese kápráztatta el  a szentmise résztvevőit egyházi szólóénekével.

A szentmise áldása előtt mind Dr. Galavits József mind pedig  Szakál László plébános  megköszönték Dr.Czellárik Mária fő szervezőnek és Dr.Schmidt Péternek a Győr-Szigetiek Baráti Köre elnökének  hatalmas szervező munkáját.        

A pápai és a magyar himnusz elhangzása után a kivonulás során a Boldog Asszony Anyánk éneke hangzott el.

A szentmisét követően a nagymegyeri Kultúrházban a helyi Janiga József Művészeti Alapiskola Leánykara Orsovics Yvette vezényletével csodálatos hangversenyt adott,melyen Bárdos,Kocsár és Bartók egyházi kórusművi szerepeltek.

Dr.Schmidt Péter, Győr-Szigetiek Baráti Köre