Ravasz Marián: A városháza mindenkié, nem egy párté!

2011. március 2. - 08:30 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az estig elnyúló keddi képviselő-testületi ülés interpellációi közt kisebb szópárbaj alakult ki a Híd-frakció, valamint a polgármester és az MKP-frakció között több témában.

Ravasz Marián (Híd) képviselő először is kifogásolta a Dunaszerdahelyi Hírnök című városi lap tevékenységét. "A DH a városi hivatal lapja, tájékoztatása sokszor megkérdőjelezhető. Például a költségvetés elfogadásáról szóló tájékoztatás. Hogy lett megszavazva? A cikkben azt írják, hogy 13 MKP-képviselő szavazatával elfogadták, csak két képviselő nem támogatta a tervezetet" - jegyezte meg, miközben a valóságban ketten tartózkodtak, és kilencen voltak ellene.

Kitért emellett a február 2-i szám címlapján közölt vezércikkre. A cikk írója szerint magyarfóbiában szenvednek, akik úgy gondolták, hogy a nem régi földrengés epicentruma Magyarországon volt, "elvégre minden ami rossz, a déli szomszédtól jön". A cikkíró úgy vélte, őket az sem győzte meg, hogy szakemberek szerint egy norvég sziget volt az epicentrum. Majd ezzel összefüggésbe hozta a kettős állampolgárság kérdését, amely véleménye szerint a magyarfóbiában szenvedők számára egy "kiadós földrengés, ha ugyan nem nagyobb". Ezt követően Iveta Radičová államközi megegyezésre irányuló kezdeményezését forgatja ki azzal, hogy "civilizált országok nem szokták jogszűkítő nyelvtörvénnyel vagy zsonglőrködő közigazgatási területi beosztással hátrányos helyzetbe hozni saját állampolgáraikat". 

Ravasz ennek kapcsán felolvasta, hogy vajon milyen követelményeket kellene tejesítenie a városi hivatal dolgozóinak, mivelhogy a városi hivatal lapjáról van szó.Bírálta, hogy egy véleményt aláírás nélkül közölnek, ennek értelmében feltételezhető, hogy azt a "városi hivatal" írta, tehát az ő véleménye. Kikérte, hogy a városi hivatal a nagypolitikához fogalmazzon meg véleményt, "mivel a hivatal dolga nem ez". "A városi hivatal célja nem a hangulatkeltés és félelem elültetése" - jegyezte meg.

Dakó Sándor képviselővel (Híd) egyetemben kérték a polgármestert, hogy a DH-ra fordított költségekről tételesen kapjanak információt, egyúttal kérték a Perfects iroda és a DH nyomtatását végző társaság közti szerződés másolatát.

A városi szervezetek függetlensége kapcsán bírálta, hogy február közepén az MKP helyi szervezete tisztújító gyűlését a városháza termében tarthatta meg. "A városháza mindenkié, nem egy párté. Ha az MKP mint párt igénybe veszi a városháza termeit, akkor bérleti díjat kellene fizetnie, de akkor is kérdéses, hogy mennyi a városháza bérbe adási díja" - fogalmazott. Ebben nem értett egyet vele Hájos Zoltán polgármester, aki szerint a civil szervezetek igénybe vehetik a városházát ingyen és bérmentve. Ravasz úgy reagált: "Az MKP nem civil szervezet, hanem politikai szervezet. Megkérném a polgármestert, hogy itt semmilyen párt ne tarthasson gyűlést".

Dakó nyilatkozattételre kérte fel Bugár Györgyöt

Dakó Sándor ezt követő felszólalásában felkérte Bugár Györgyöt (MKP), hogy tegyen egy nyilatkozatot, amelyben bocsánatot kér a korábbi kijelentéséért a kutyabefogással kapcsoaltban, amelyet egy civil szervezet vezetőjéhez intézett.

Bugár György úgy válaszolt, "nem értem a felvetést, tudom mire célzol, de nem tudom mit szeretnél. Nyilatkozatot nem teszek, nincs mihez". Ezt követően javaslatot tett arra, hogy a következőkben terjesszék be a tárgyalási rend módosítását, amely szabályozná a képviselői interpellációk terjedelmét és tartalmát, mivel számos olyan téma került elő, amelyet a szakbizottságokon belül megbeszélhettek volna. Hájos Zoltán ezt a következő önkormányzati ülésre ígérte.

-para-