Hortai Éva szerint a választási bizottság túllépte hatáskörét Komáromban

2011. március 10. - 18:16 | Régió
KOMÁROM – Az önkormányzati választások jegyzőkönyveiért folytatott harc több büntető feljelentést is eredményezett.

Hortai Éva (Híd), aki akkoriban alpolgármester volt, valamint két további képviselőjelölt kérte a 33 választási körzet jegyzőkönyveinek fénymásolatát tavaly november 29-én. A városi választási bizottság azonban elutasította a választási eredményeket tartalmazó lepecsételt doboz felnyitását, mivel szerintük erre nem volt törvényes indok.

A városi hivatal vezetője mégis felnyitotta azt, aminek az eredménye egy ellene tett büntető feljelentés lett. A rendőrség ezt elutasította azzal, hogy nem keletkezett semmilyen anyagi kár.

Hortai Éva, akit képviselőként újraválasztottak a városi testületbe, feljelentést tett rágalmazás ügyében egy helyi hetilap, a Dunatáj ellen. Annak december 10-i számában jelent meg egy cikk, "Törvénytelenséget akadályozott meg a komáromi választási bizottság" felcímmel, és "Vajon mire volt kíváncsi Komárom alpolgármestere" főcímmel. A rendőrség elutasította a feljelentést, olyan indoklással, hogy nem történt ez ügyben rágalmazás, mert az elferdített cikk "nem sérthette súlyosan a személyiségét".

A komáromi városi hivatal többször is a belügyminisztériumhoz fordult gyakorlati útmutatás céljából. Az pedig úgy döntött, hogy a választási eredményeket tartalmazó dossziét a városháza alkalmazottai és a választási bizottság legalább egy tagja jelenlétében lehet felnyitni. A városháza a komisszionális bontást december 3-ára tervezte. Aznap viszont a választási bizottság egyhangúan úgy döntött, hogy nem engedik felnyitni, és a rendőrséget is kihívták.

A város később felnyitotta, amiért a választási bizottság elnöke, Dobi Róbert panaszt tett a belügyminisztériumnál. "A törvény szerint csak arra jogosult állami szervezet láthatja a dosszié tartalmát, tehát bíróság, ügyészség vagy rendőrség. Fizikai személyek nem" - közölte Dobi, hozzátéve, hogy a jogászok különbözőképpen magyarázzák a választási törvényt. Elmondása szerint sokkal végül sokkal több kópia készült, mint amennyit kérvényeztek. "Több mint 1000 oldalt fénymásoltak le, hogy azokkal mi történt, sehol sincs feljegyezve" - jelentette ki. 

Hortai állásfoglalásában közölte, hogy a másolatokra saját maga tájékoztatása céljából volt szüksége. Hozzátette, nem alpolgármesterként kérvényezte, hanem az információhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján, és mint képviselőjelölt. Úgy véli, a választási dokumentumok lepecsételését nem támogatja a törvény sem, azok ugyanis az aláírásuk és a választási eredmények nyilvánosságra hozatalát követően nyilvánosak. Hortai szerint a választási bizottság túllépte hatáskörét és korlátozta a kérvényezők információhoz való szabad hozzáférésének jogát.

SITA/para