A romákkal etetné meg a kóbor kutyák húsát az SNS-es polgármester

2011. március 10. - 10:39 | Régió
Andrej Sabol, Hernádszentistván (Družstevná pri Hornáde) SNS-es polgármestere azt nyilatkozta egy bulvárlapnak, hogy a település kóbor kutyáinak befogása drága, a falu roma lakosai inkább elfogyaszthatnák az állatokat...

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) polgármesternél egy hete jelentkeztek az állatvédők, és azt kérdezték tőle, hogy a faluban mi a megoldás a kóbor kutyák problémájára. Erre Andrej Sabol a következőt válaszolta válaszolta e-mailben: "Nagy problémákat okoznak, és az állatvédelmi törvénnyel összhangban kell likvidálnunk őket". A következő e-mailben viszont már más stílusban reagált a feltett kérdésekre: "Ha egész Ázsiában és Csehországban esznek kutyahúst, akkor itt miért ne lehetne? Miért ne ehetnék meg a romák, ha ízlik nekik? A romák ígyis-úgyis megeszik a kutyákat. Így volt ez régen is, járták a házakat, hogy elvihetik-e az öregebb kutyákat. Ha nekik ízlik, akkor miért ne, hisz kígyókat és skorpiókat is eszünk..."

A polgármester nyilatkozata hatalmas botrányt váltott ki a 2300 lelket számláló faluban, a település roma lakosai egyöntetűen kijelentették, hogy nem esznek kutyákat, és mély felháborodásukat fejezték ki a polgármesterrel szemben.

A polgármester kitart amellett, amit mondott, de másnap hozzátette, hogy szerinte 30-40 éve ez teljesen természetes volt a környék településein - ezért nyilatkozta ezt az egyik bulvárlapnak. "Nemrég 2 zaklatott hölgy keresett fel az irodámban, akiket a saját udvarukon támadott meg két agresszív kóbor kutya. Az ügyet még nem rendeztük, de egyiküknek a napokban azt válaszoltam, hogy még az is lehetséges, hogy megkezdjük a kutyák nyilvános kivégzését a település főterén. Kínában, Líbiában, Egyiptomban az embereket lövik, az persze senkit nem zavar" - jelentette ki Andrej Sabol polgármester.

A település roma lakossága egyébként sem ápol jó viszonyt a nacionalista polgármesterrel, a "kutyás eset" pedig mindenkit felháborított. "A munkahelyünkön mit fognak gondolni rólunk? Nem akarnak majd velünk ebédelni, már most azt mondják, hogy nem ülnek olyanok mellé, akik kutyát esznek. Még a munkánkat is elveszíthetjük" - nyilatkozta Ján Duda, a falu egyik lakosa. "Rendszeresen vásárolunk húst, tele van vele a hűtőnk. Nem tudjuk elképzelni, hogy bármelyik roma a kutyák húsát enné, ez badarság!" - tette hozzá zaklatottan.

(FH/para)