"Fasiszták, magyar soviniszták, szégyen!" - bekiabálásokkal és toalettpapírral tiltakoztak az Esterházy-szobor felavatásán

2011. március 14. - 18:09 | Régió
Érzékeny reakciókat váltott ki egyesekből Esterházy János gróf mellszobrának felavatása Kassán.

Az ellentmondásos megítélésű magyar politikus mellszobrának felavatását az elejétől fogva heves indulatok kísérték. Ezek akkor csúcsosodtak ki, amikor egy ismert kassai alkotó és egykori disszidens, Peter Kalmus toalettpapírral és ragasztószalaggal akarta körbetekerni a szobrot. Kalmusra eközben egy egyenruhát viselő fiatal támadt rá, majd további kettő csatlakozott hozzá. Kalmus a földre zuhant, de nem sérült meg.

Az eseménynél nem voltak jelen rendőrök, amit néhány nézelődő bírált is. Kalmus pedig azt nyilatkozta, hogy ilyen támadást még nem élt meg egyetlen megnyilatkozása során sem. "Az egyik félhez sem tartozom. Ezzel a személyes tiltakozásomat szerettem volna kifejezni, de megtámadtak" - fogalmazott, hozzátéve, nem tervez feljelentést tenni.

A Kassai Polgári Klub vezetője, Csala Kornélia elmondása szerint a szoboravatás klubjuk és a Major család akciója volt, ugyanis az épület, amely előtt a mellszobrot felavatták, az ő tulajdonukban van."Bár a meghívón rajta volt Magyarország nagykövete is, ez csak azzal függ össze, hogy rendelkezésünkre állította az Eszterházy-vándorkiállítást" - fogalmazott.

Az eseményt mintegy kétszáz személy kísérte figyelemmel, a legtöbben magyar zászlóval érkeztek.

Körülbelül húsz személyből álló csoport rendszeresen bekiabálással, fütyüléssel, fújjolással szakította meg a hivatalos beszédeket. "Fasiszták, magyar soviniszták, fuj, szégyen!" - ilyen és ehhez hasonló bekiabálásokkal tiltakoztak. Az eseményt zavaró közel kéttucatnyi személy a zárt udvaron kívülről, a kapu mögül kiabált be, ők szlovák zászlókat lengettek eközben. Amikor Martényi Árpád, az Eszterházy János Emlékbizottság elnöke mondott beszédet, akkor a tiltakozók a Hej Slováci című dalt énekelték, és azt kiabálták, "magyar fasiszták".

Martényi beszédében kitért arra, hogy Esterházyt ellentmondásosan kezelik, holott éppen ő is harcolt a szlovákok jogaiért a világháború előtti időszakban, majd a megszállás idején is, hozzátette, jogtalanul ítélték el háborús bűnökért. "Büszke vagyok rá, hogy a szobra itt fog állni" - mondta.

Az akció ellenzői és az SNS képviselői szerint viszont bűnös volt, aki Kassán üdvözölte Horthy Miklóst. Peter Pamula, az SNS kassai kerületi elnöke elmondta, hogy egy olyan ember ellen tiltakoznak, akit háborús bűneiért elítéltek, és mind a mai napig nem rehabilitáltak. "Szomorú, hogy háborús bűnösök mellszobrait avathatják fel" - közölte.

Köteles László, a Csemadok alelnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, Eszterházyt úgy kezelik, mint akinek volt bátorsága a parlamentben képviselőként a zsidók deportálását célzó törvény ellen szavazni.  "Éppen ő követelt a szlovákoknak a magyarokéhoz hasonló jogokat" - hangoztatta.

Az eseményen nem volt jelen Kassa semmilyen hivatalos képviselője, ellenben MKP-s és SDKÚ-s helyi képviselők igen.

sme.sk/para