Sátor Lajos még mindig szökésben, de pénzelői rendőrkézen

2011. március 24. - 09:50 | Régió
Jaroslav Spišiak országos rendőrkapitány tegnapi sajtótájékoztatójáról közölt részletes cikket a csütörtöki Új Szó.

Jaroslav Spišiak közlése szerint a Raisz-fivérek megölésével Sátor Lajost, a régióban ismert maffiózót vádolja a rendőrség, aki már hosszú ideje szökésben van. Egyébként őt vádolják az 1999-es, dunaszerdahelyi, Fontána bárban történt mészárlás megszervezésével is, amely ügyben gyanúsítottként kezelték Raisz Szilárdot és Csabát is, akik öt évig vizsgálati fogságban voltak ez ügy kapcsán.

A Raisz-testvérek 2008-ban tűntek el, nemrégiben olyan információk láttak napvilágot, hogy az ő holttestüket találták meg egy csótfai (Pozsonyeperjes közelében) telken. Az országos rendőrkapitány ezt az értesülést szerdán erősítette meg.

Spišiak egyúttal közölte, hogy a telek tulajának nincs köze a gyilkosságokhoz, hozzátette azt is, hogy a Raisz-fivéreket 2008-as eltűnésük után ölték meg. Egyiküket szíven, a másikat háromszor mellbe lőtték.

Spišiak elmondta, hogy az ügyben 10 személyt tartóztattak le, akik Sátor Lajost pénzelték mindenféle alvilági ügyleten keresztül: drogkereskedelemmel, foglalkoztak, Sátornak lakást is szereztek. Bizonyos információk szerint arra készültek, hogy megszervezzék Sátor visszatérését Dunaszerdahelyre, mivelhogy úgy gondolták, az ellene indított nyomozást lezárják anélkül, hogy vádat emelnének.

Nemrégiben a rendőrségnél jelentkezett egy tanú, aki Sátor ellen tett vallomást, azonban ezt később visszavonta. Elvégezték rajta a hazugságvizsgálatot, amelyből kiderült, hogy utóbbi állításai voltak hamisak. 

A rendőrség elfogta Sátor legközelebbi barátját, B. Károlyt is. Spišiak értesülései szerint ő csak akkor mozdult ki lakásából, ha Sátornak kellett elintéznie valamit.

A rendőrség információi szerint két személyt is családjuk kiirtásával fenyegetett meg, amennyiben nem fizetnek 360 ezer eurót. B. Károly ez ügyben a magyar hatóságok előtt fog felelni. 

Ahol a holttesteket megtalálták, a rendőrség a közelben talált egy marihuána-laboratóriumot is. Lefoglalták az ott található kábítószert, amelynek fekete piaci értéke eléri a 240 ezer eurót. Ez ügyben további három személy került rendőrkézre.

Spišiak kijelentette, már néhány hete tudtak a holttestek hollétéről, de igyekeztek begyűjteni minden bizonyítékot, mielőtt leleplezik.

A rendőrkapitány bízik benne, hogy mivel Sátor cinkosainak lekapcsolásával szűkülnek a bűnöző lehetőségei és mielőbb sikerült őt is kézre keríteni.

Spišiak úgy fogalmazott, több találkozójáról is értesült a rendőrség, de mindig csak azok megvalósulása után. Több információjuk is volt tartózkodási helyéről, ám hirtelen megszakította a kapcsolatot társaival.

ujszo/sita/para