Hájos, felülbírálva a szakmai bizottság döntését, igazgatói pozícióba ültette a kevésbé rátermettnek ítélt jelöltet

2011. április 6. - 15:01 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az elmúlt héten új igazgató, Iván Péter foglalta el az anyasági szabadságra távozó Gaál Derzsi Ildikó pozícióját a Kortárs Magyar Galériában.

Az ügy pikantériája, hogy a megfelelő jelölt kiválasztására egy szakmai bizottság állt fel, melynek tagjai Szabó Lilla, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze, N. Mészáros Júlia, a győri Múzeum volt igazgatónője, művészettörténész, valamint Almási Róbert festőművész voltak, akik ugyanakkor egyöntetűen a másik jelentkező, Mayer Éva grafikusművész mellett tették le voksukat, miután meghallgatták a két pályázót. A kiválasztásnál jelent volt továbbá a KMG igazgatónője, és a város polgármestere, Hájos Zoltán is. Az állásinterjún egyébként az igazgatónő és a polgármester is Mayer Évát tartotta szakmailag alkalmasnak és rátermettnek a pozíció betöltésére.

Ezt követően Éva hivatalos értesítést a kiválasztásról nem kapott. Kapott helyette egy telefonhívást a polgármestertől a munkába lépését megelőző napon, ahol elmondása szerint Hájos Zoltán közölte vele, hogy mégsem ő kapja az állást, hanem a másik pályázó, Iván Péter. Gaál Derzsi Ildikó kérdésünkre szintén megerősítette, hogy őt is az utolsó pillanatban értesítették a változásról.

Kérdés, hogy milyen indokból döntött a polgármester másként, mint az épp e célból felálló szakmai bizottság (és ő maga). Egy neve elhallgatását kérő informátorunk szerint ugyanis Iván Péter Hájos Zoltán rokona.

Kikértük a polgármester véleményét is az ügyről, aki azonban első állásfoglalásában a rokoni szálat firtató kérdésre nem válaszolt (később cáfolta). Közölte ugyanakkor, hogy „a Kortárs Magyar Galéria igazgatói posztjának betöltéséről a munkáltató döntött, a várost képviselve jómagam”.

A polgármester e-mailben elküldött állásfoglalásában kifejtette, hogy a galéria művészeti irányítását a KMG Alapítványának kuratóriuma biztosítja, amely megtárgyalta az igazgatónő távozása okán kialakuló helyzetet. „A kuratórium viszont nem döntött arról, hogy pályázat legyen kiírva, ennek ellenére az igazgatónő pályázati kiírást jelentetett meg az interneten, amelyre megbízása nem volt” – szögezte le a polgármester, hozzátéve, a beérkező három kérelem közül kettő felkeltette a kuratórium érdeklődését. „Mindkét személy más-más téren közelítette meg a galéria irányítását. Végezetül, mint munkáltató, Iván Péter mellett döntöttem” – zárta állásfoglalását Hájos Zoltán.

Ugyanakkor megtudtuk, hogy a kuratórium előzetes döntése alapján a tagok megegyeztek a polgármesterrel, hogy közösen fognak dönteni az állás betöltéséről. A szakmai bizottság döbbenten áll az ügy előtt, a művészek és szakmai berkek is felháborodottan fogadták a polgármester szerintük meggondolatlan, felelőtlen döntését, mely véleményük szerint a galéria további szakmai előmenetelét is jelentősen gátolni fogja.

Nem kaptunk választ a polgármestertől arra a kérdésünkre, vajon miért bírálta felül a szakmai bizottság döntését, miért részesítette előnyben a kevésbé megfelelőnek talált jelöltet. Megválaszolatlan maradt továbbá az is, hogy erről miért a munkába lépést megelőző utolsó napon értesítette az érintetteket.

További kérdések fogalmazódhatnak meg bennünk, hogy vajon miért volt szükség szakmai bizottság felállítására, ha a meccs esetleg már előre le volt játszva. Morális dilemmákat mindenesetre felvet a végső döntés és annak módja.

Hájos Zoltán a cikk közlését követően kiegészítette korábbi állásfoglalását. Először is közölte, hogy Iván Péter nem rokona és nem is barátja. "Iván Péter hat hónapra kapott bizalmat, eddig érvényes a munkaszerződése, ezen belül 3 hónapos próbaidő van megállapítva" - így a polgármester. Hozzáteszi, nem volt kiírva nyilvános pályázat a galéria igazgatói posztjának betöltésére, mert a galériának nincs önálló jogalanyisága, semmilyen jogszabály nem írja elő".

"Az ún. szakmai bizottság nem volt létrehozva, Szabó Lilla, aki éppen akkor rendezett egy kiállítást a galériában, a meghallgatás előtt megkért, hogy részt vehet-e a meghallgatáson, a másik két kuratóriumi taggal előzőleg megbeszéltük, hogy részt veszünk a két kérelmező meghallgatásán" - közölte a Paraméterrel Hájos Zoltán.

Mint fentebb írtuk, a meghallgatáson végül Mayer Éva mellett döntöttek...

Megkérdeztük az ügyről Iván Pétert is, aki közölte, nem kívánja kommentálni az esetet. "Nem hiszem ugyanis, hogy a bulvárszintű érdeklődés a galériában végzett szakmai munka javát szolgálná" - jegyezte meg Iván Péter. Hozzátette: "Minden szakértelmemmel és tudásommal azon leszek, hogy feladataimat méltóképpen ellássam és a köz érdekeit megfelelően szolgáljam."

-para-