Büntető feljelentést tesznek a képviselők a vágsellyei városvezetés ellen

2011. április 7. - 12:14 | Régió
VÁGSELLYE – A település Vecse városrészében működő óvoda tavalyi rekonstrukciója kapcsán merültek fel kétségek, ami miatt 14 városi képviselő úgy döntött, feljelentést tesznek.

A rekonstrukcióval kapcsolatos kételyeket beismeri a médiának elküldött állásfoglalásában Martin Alföldi, a város polgármestere is.

A J. Hollý óvoda a 2010-es év folyamán teljes rekonstrukción esett át, amelyre európai uniós alapokból nyertek támogatást. Nem tartották be ugyanakkor a formális követelményeket, amelyeket az Európai Unió előír. Alföldi állásfoglalásában közli, hogy a kivitelezővel korábban aláírták a szerződést, minthogy az illetékes minisztérium befejezte volna az ellenőrzést. "Ez a tévedés közrejátszhatott abban, hogy az EU nem fizette ki a teljes összeget" - jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, hogy végeredményben a minisztérium is megállapította, hogy a közbeszerzés törvényes módon zajlott. 

A város ezt követően olyan intézkedéseket hozott, amely a képviselők és a városi főellenőr bírálatát is kiváltotta. Az ellenőrzés ugyanis fényt derített rá, hogy a város két szerződést is aláírt ugyanazzal a kivitelezővel, ugyanabban az ügyben, csak két különböző időpontra. További hibákat találtak az építésügyi naplókban, ezért komplex vizsgálatot szeretnének. 

Alföldi állásfoglalásában kitér arra is, hogy szabálysértések történtek, azok nem voltak szándékosak. "Ha némely képviselő arra szeretné kihasználni az alkalmat, hogy politikai céljait elérje, akkor az az ő döntése" - írta. Hozzátette, megkeresik a felelősöket, és levonják a következtetéseket, hogy a jövőben hasonló tévedések ne történhessenek. 

A városi képviselők ismeretlen személy ellen már tavaly is tettek feljelentést. Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy a járási rendőrkapitányságon büntető eljárás van folyamatban ismeretlen tettes ellen hivatali jogkörrel és közpénzekkel való visszaélés ügyeiben.

SITA/para