Simon Zsolt Egyházgellén mutatta be az EU-biztosnak a szövetkezeti formát

2011. április 12. - 15:24 | Régió
EGYHÁZGELLE – Simon Zsolt földművelésügyi miniszter Dacian Ciolos illetékes EU-biztossal kedden ellátogatott a dunaszerdahelyi járásbeli község szövetkezetébe.

Tanácskozásukat követően Simon a Paraméter kérdésére elmondta, hogy az Európai Bizottság földművelésügyi és régiófejlesztési biztosa egy tavalyi meghívását fogadta el. "A meghívás célja az volt, hogy a mezőgazdasági tevékenységet olyan területen mutathassuk be, ahol a klasszikus szövetkezeti forma fennmaradt. Egyházgellén mintegy 1500 hektáron folyik a termelés, és kb. 45 embert foglalkoztatnak" - fejtette ki Simon.

Megvitatták az agrárpolitika jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Egyetértettek Dacian Ciolos-szal abban, hogy meg kell szüntetni azon mezőgazdászok támogatását, akik nem aktív termelők. Bevezetnék az aktív mezőgazdász fogalmát, és az állami dotációt a munkahelyteremtéshez és a termeléshez kötnék. 

Simon kérdésünkre kifejtette, hogy beszéltek az EU-s támogatások jövőjéről, szeretnék elérni, hogy adott régióhoz, illetve termékhez kössék a támogatásokat. Elmondása szerint a biztos is látja, hogy szükség van erre, és az agrárpolitika országokon belüli módosítására is. 

Tanácskoztak továbbá a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség akkreditációjáról. Simon elmondta, hogy egy akciótervet vázoltak fel az EU-biztosnak az ügynökség további problémáinak fokozatos megszüntetéséről. "Nagy örömmel fogadta elképzeléseinket ezen a területen, ahogy azt is, hogy közvetlen eladási rendszer bevezetését szorgalmazzuk, amelynek EU-s támogatásáról biztosított" - fogalmazott Simon.

-para-