Akit kiválasztott, és akit megvétózott Hájos…

2011. április 18. - 11:55 | Régió
DUNASZERDAHELY – A Kortárs Magyar Galéria igazgatói pozíciójára, mint arról már korábban írtunk, Iván Pétert nevezte ki a polgármester, úgymond „megvétózva” a korábban felállt szakmai bizottság választását. Az alábbiakban a két jelölt, Iván Péter, illetőleg Mayer Éva által rendelkezésünkre bocsátott szakmai önéletrajzának egyes pontjait közöljük.

Iván Péter 1986-ban született Dunaszerdahelyen, ugyanitt él. Tanulmányait a Szabó Gyula Alapiskolában kezdte, majd a Vámbéry Ármin nyolcosztályos gimnáziumban érettségizett 2005-ben. Egyetemi tanulmányokat folytatott a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsésztudományi Karán, ahol esztétika és történelem szakon végzett tavaly. Saját közlése szerint néhány hónapig dolgozott a somorjai Fórum Intézetben, majd egy magyarországi magáncég pozsonyi kirendeltségének alkalmazásában állt idén március 31-ig. Április 1-jén lépett munkába a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériánál, igazgatóként.

Mayer Éva 1983-ban született Pozsonyban, Budapesten és Somorján él és dolgozik. Tanulmányait a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola hegedű és rajz tagozatán kezdte 1988-ban, majd ugyanitt, a Madách Imre Gimnáziumban folytatta (1998-2002). Ezt követően egy évig az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskolában tanult, majd 2003-08 között a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika-, 2004-09 között pedig vizuális nevelőtanár szakán végezte tanulmányait. Eközben, 2007-ben az írországi Corkban, a Crawford College of Art and Design intézményben is tanult, multimédia szakon.

2009-től tagja a Magyar Grafikusművészek Társaságának, 2010-től pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának Egyesületének, illetve a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának. Külföldön is szerzett tapasztalatokat, a már említett írországi intézmény mellett Firenzében, a Reneszánsz épületek tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi integrált workshopon, illetve az V. Nemzetközi Művészeti Szimpóziumon, a WAD (World Art Delft Foundation the Netherlands) szervezésében Hollandiában.
Önálló kiállításai voltak a somorjai At Home Galleryben, a Madách Imre Gimnáziumban és a művészeti alapiskolában, a református templomban, Vágsellyén a Creon Galériában, illetve a budapesti Balassi Intézetben. Emellett csoportos kiállításai voltak, a teljesség igénye nélkül Dunaszerdahelyen, Somorján, Galántán, Komáromban, Pozsonyban, Szekszárdon, Budapesten, Miskolcon, Makón, Marosvásárhelyen, Sopronban, továbbá Krakkóban, Bécsben, Olaszországban és Japánban is.

Tevékenykedett emellett a „muuuvi” nemzetközi animációs- és rövidfilm-fesztivál külső szervezőjeként, az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskolában gyakorlótanárként. 2010-től részt vesz a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában a TRANSCOM.hu kiállítás szervezésében, illetve a DunART.com  nemzetközi szimpózium főszervezője Somorján.

Április 10-én küldtük el Hájos Zoltán polgármester e-mail-címére a következő kérdést:

Milyen indokból vétózta meg a szakemberek, és valójában saját első döntését? Amellett, hogy városvezetőként joga van így dönteni, milyen szempontok szóltak az Ön által utólag választott Iván Péter mellett, illetve a másik jelölt, Mayer Éva ellen?

A kérdésre azonban azóta sem kaptunk választ.

-para-