Animáció: nem (közép)iskolás fokon

2011. május 3. - 19:00 | Régió
DUNASZERDAHELY - A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola tanárai és diákjai áprilisban nem mindennapi lehetőséget használtak ki: a hónap 4 szombatján animációs képzésen vettek részt Budapesten, amit a Pannónia Film Vállalat, ill. a Pannóniafilm Kft biztosított.

A Pannónia Filmstúdió Magyarország első animációsfilm stúdiója, ebből alakult 1994-ben a Pannóniafilm Kft. A Pannónia Filmstúdióban készültek a rendszerváltás előtti animációs nagyjátékfilmek – köztük az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz (1973) Jankovics Marcell rendezésében –, valamint olyan közkedvelt televíziós sorozatok, mint a Mézga család vagy a Gusztáv-sorozat, továbbá Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációs rövidfilmje, A légy is.

A szervezés Bitter Denisa tanárnő vezetésével zajlott, aminek eredményeképp április első szombatján 12 érdeklődővel elkezdődött a tanfolyam.

A képzésen betekintést kaptunk a rajzfilmkészítés világába, megtanultuk, hogyan kell megrajzolni a járást – előre és visszafelé is, hány rajzból tudunk jól szemléltetni egy elhajított labdát (itt ezt el is áruljuk: 31 szer kell a labdát át, ill. lerajzolni, hogy a filmnéző élvezni tudja a labda mozgását). Megismerkedtünk egyebek mellett a papírkivágásáos technikával, a rajzos animáció összerakásával. Rajzoltunk mesefigurákat, dolgoztunk rajzfilmkészítő asztalon, számítógépes programmal, ennek segítségével összevághattuk, rögzíthettük munkáinkat. Megtanultuk, mit jelent a „morf“ kifejezés (adott alak átalakulása más alakká), ennek technikáját a képzésen sokat gyakoroltuk.

Nagyon fontos része volt a találkozóinknak Jankovics Marcell világhírű rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor előadása, melyen megosztotta velünk filmbéli tapasztalatait, s betekintést nyerhettünk az általunk addig ismeretlen világba. Legismertebb munkáit Sikur Mihály animációs szakember hozzászóllásaival élvezettel meg is néztük. Sikur Mihály volt a tanfolyamunk vezetője is, aki szintén nemzetközileg elismert rajzfilmrendező, grafikus, akinek többek közt az Artus mozgásszínházról készített video-filmje bekerült a videofilmek Franciaországi Nemzetközi Központjának válogatott anyagába.

Csoportunk a képzés zárásaként saját munkát is készített – nagyon büszkék vagyunk rá. S hogy milyen az emberi természet? Már a folytatáson gondolkodunk, hisz a rajzfilmekben (is) minden lehetséges...

Izsmán Darina