A év szlovákiai színházi eseménye - május 26-án – Dunaszerdahelyen!

2011. május 17. - 11:56 | Régió

Aki figyeli a közéletet – csak remélni merem – bizonyára már találkozott néhány plakáttal, cikkel, recenzióval a közelgő - August na konci AMERIKY – című darabbal kapcsolatban.

August na konci AMERIKY

Kortárs amerikai tragikomédia - Slovenské Komorné divadlo, Martin

A év szlovákiai színházi eseménye - május 26-án – Dunaszerdahelyen!

Szexuális zaklatás, drogok, alkohol, rasszizmus, öregedés, magány, generációs ellentétek, vérfertőzés, pénz, szerelem, betegség.

Bemutató: 2011.május 26. csütörtök – 18.00 óra

Dunaszerdahely – Városi Művelődési Központ, színházterem.

Bevallom, nagyon sok energiámat felemészti a darab körüli szervezés, ugyanakkor nagyon sokan kérdezgetnek a darabbal kapcsolatban - barátok és ismerősök egyaránt - amelyekre, noha válaszoltam, utólag úgy gondolom, a kérdéseik esszenciája tulajdonképpen nem más, minthogy: Miért pont az - August na konci AMERIKY - című előadással nyomulok?

Az előadást Martinban láttam először, s mondhatom - valósággal elbűvölt az előadás!

Na persze, aki ismer – tudja – a rendező a barátom, de bevallom őszintén, volt már néhány előadás a Cacától, ami nem éppen fogott meg, de ez a darab biztosan ott van nálam az első legjobb háromban.

Azt pedig, hogy a sors úgy hozta, hogy lehetőségem lett egy ilyen színvonalú szlovák nyelvű előadást elhozni Dunaszerdahelyre - külön kihívást jelentett a számomra, hiszen – gondolom ezzel bárki egyetért velem – világos, egy ilyen  magyar városkában micsoda nehézségekbe ütközik egy ilyen színvonalú, szlovák nyelvű előadás megteremtése. Sokan lebeszéltek, hogy nem érdemes, mert a szerdahelyi közönség idegenkedve fogadja majd az előadást, itt van ugye ez a félhülye politikai helyzet is, (?) szóval csupa kérdés és bizonytalanság...

Ugyanakkor a meggyőződésem volt, hogy a szerdahelyi közönség rendkívül nyitott közönség, s hiszem, hogy igenis belefér az érdeklődési körükbe ez az előadás is.

Miért ne „figyelhetne be“ a szerdahelyi színházat kedvelő közönségnek egy igazi exkluzív „B 52 –es bombázó“ előadás, ami Szlovákiában a jelek (és a kritika szerint) is a legjobb az idei színházi szezonban – és különben is, csak szuperlatívuszokban lehet emlegetni?

Amerikai szerző, szlovák színészek, magyar szellemi színházi szoftver. Ez az előadás lazán letarolta, „lesikálta” a kritikusuk és a nézők agyát - talán nem véletlenül.

Már maga a téma is bizarr

Röviden: Miután az alkoholista fater taccsra teszi magát, a temetésre érkező családtagoknak szembesülniük kell a jelen brutális valóságával, a kíméletlenül előtörő, titkos és nyilvánvaló családi hazugságokkal…Kiborul a bili, s mi – a nézők – előbb vigyorogva, később csak vicsorogva, legvégül pedig döbbenten figyeljük a szétcsúszott, elcseszett család vergődését – hát, bakker – igazi színházi fekete komédiát láthattok majd, s tényleg, jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt az élményt, hiszen egy mindenképpen sokkoló, briliáns előadás vár mindazokra, akik jegyet (ára 10 €) váltanak az előadásra május 26-ra, a Városi Művelődési Központba.

Főszereplő: Zuzana Krónerová

Rendező: Czajlik József

Díszlet: Gadus Erika

Zene: Lakatos Róbert