Parkolás: Háromszor annyit fizetünk, mint kellene - feljelentést tett a Híd

2011. május 24. - 17:45 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az MKP képviselők távolmaradása okán elmaradt keddi ülést követő sajtótájékoztatón Benkóczki Vendel és Ravasz Marián (mindketten Híd) képviselők tájékoztattak a parkolószövetkezettel kötött szerződés súlyos megszegéséről.

Benkóczki Vendel kifejtette, hogy a március 30-án aláírt, a Dunaszerdahelyi Parkolószövetkezettel kötött szerződés alapján óránként 15 eurocentet, nem pedig 50 centet kellene szedni a parkolásért. "334%-ban túlfizetik a képviselő-testület és a szerződés által megszabott díjat. Nem kis pénzről van szó" - jegyezte meg.

Tájékoztatott továbbá, hogy az önkormányzati törvény értelmében minden képviselőnek kötelessége megjelenni. "Nem a képviselő szubjektív megítélésén múlik, hogy részt szeretne-e venni az ülésen, vagy sem. A törvény a képviselők kötelességeként szabja meg" - hangsúlyozta.

Nehezményezte, hogy az április 26-i plénumon interpellációjában már kitért erre a szerződésszegésre, ám arra azóta sem kapott választ. "Ezek tükrében a mai napon a Dunaszerdahelyi Járási Ügyészségre beadtunk egy büntető feljelentést, amely alapján kérjük, hogy az ügyészség vizsgálja át ennek törvényességét. Történt-e olyan cselekmény, amely büntetőjogi felelősségre vonást von maga után" - húzta alá Benkóczki Vendel. Ravasz Marián szintén elítélte, hogy az előző plénum óta ez ügyben nem történt semmi, és a befolyó pénzt továbbra is a magáncég kezeli. Emlékeztetett az előnytelen szerződésre, amelyet a város korábban kötött ugyanezzel a parkolótársasággal. Annak értelmében a parkolási díjakból származó bevétel mindössze 20%-a folyt be a városkasszába. Idén a szerződés lejártával új pályázatot írtak ki, amelyet ugyanaz a társaság nyert meg. A szerződés most már fix összeget, határoz meg a parkolók és az automaták bérléséért. 

Ravasz egyben emlékeztetett, hogy az előző plénumon fel akarták emelni az óradíjat 15-ről 20 centre, miközben a valóságban már eleve 50 cent szerepel az automatákon, azzal, hogy minimálisan 30 centet kell bedobni egy óránál rövidebb parkolásért.

A sajtótájékoztató végén kitért arra is, hogy az elmúlt képviselő-testületi üléseken elhangzott interpellációik nagy részére egyáltalán nem érkezik válasz. Dakó Sándor egyben a Dunaszerdahelyi Hírnök objektivitásának hiányára világított rá. "A Dunaszerdahelyi Hírnök nem a városháza lapja, hanem az önkormányzaté és a polgároké" - hangsúlyozta.

-para-