Határtalan könyvtáros-találkozó

2011. június 1. - 18:45 | Régió

Idén május utolsó három napján rendezték meg Csongrád városában a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját, amely rendezvényről nem hiányozhattak a szakma szlovákiai magyar képviselői sem.

Annál is inkább nem, mert ahogy Bereck Zuzsannától, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár vezetőjétől megtudtuk, valójában a hagyományos konferencia szakmai napja is a Kárpát-medence közös művelődési hagyományainak, ezen belül a könyvtárosok határon túli kapcsolatai és együttműködése szorgalmazott követelményének lett szentelve. „Ilyen vonatkozásban hangzott el ezen a napon például Dr. Horváth Józsefnek, a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatójának az előadása a kisalföldi könyvtárosok határon túli kapcsolatairól, különös tekintettel a szlovákiai könyvtárakra. Amelyek alatt ugye minket, a mi csallóközi könyvtárainkat kell érteni valójában”, mondta a tapasztalt könyvtáros.

A szakmai nap záró részében aztán a határon túli szervezetek képviselőinek tájékoztatói hangzottak el az elmúlt egy év eseményeiről, köztük természetesen Milány Éva, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökének beszámolója is. Szlovákiából egyébként az említett Bereck Zsuzsannával és Milány Évával együtt Pirk Ilona (somorjai városi könyvtár), Horváth Ibolya és László Mária (dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár), Jenei Gabriella (komáromi Szinnyei József Könyvtár, valamint Kontár Judit (galántai városi könyvtár) is abszolválta a különféle keretműsorokkal is gazdagított csongrádi könyvtáros-találkozót.

(–ckj)