60 diák mentett életeket a Maxban

2011. június 3. - 12:23 | Régió
DUNASZERDAHELY – Ismét megrendezésre került a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi szervezetének egészségügyi diákversenye, ezúttal a Max bevásárlóközpontban.

A vöröskereszt évről évre rendszeresen megrendezi a fiatal életmentők versenyét, amelyen az alapiskolák 3-5. (DMZ I. szint) és 6-9., illetve a nyolcosztályos gimnáziumok 2-4. évfolyamai (DMZ II. szint) mérhetik össze tudásukat. Az idei versenyre nyolc iskolából 12 csapat érkezett. A csapatok egyenként öt tagból álltak, tehát összesen 60 diák kapcsolódott be a versenybe. 

A diákok hagyományosan elméleti és gyakorlati feladatokat is kaptak. Előbbi a Vöröskereszttel, Vörös Félholddal, valamint az önkéntes véradással kapcsolatos ismereteik tesztelését, utóbbi pedig az elsősegélynyújtás különböző szituációkon történő bemutatását jelentette.Négy modellt állítottak fel: a diákoknak be kellett mutatniuk, mi a teendő első- és másodfokú égési sérülés, orrvérzés, eszméletvesztés, valamint mély, nyílt seb keletkezése esetén, illetve mesterséges lélegeztetést, és szívmasszázst kellett alkalmazniuk a próbababákon.

Nagy Dagmar, a vöröskereszt helyi szervezetének vezetője elmondása szerint a diákok magas színvonalon elsajátították az egyes feladatok teljesítéséhez szükséges ismereteket, ezáltal a visszatérők évről évre egyre jobban teljesítenek az egyes kategóriákban. 

A következő intézményekből érkeztek diákok: a somorjai Madách Imre, illetve M. R. Štefánik Gimnázium, az ekecsi Arany János Alapiskola, illetve Egyesített Iskola, az eperjesi alapiskola, a dunaszerdahelyi Smetana ligeti alapiskola, a somorjai Bél Mátyás Alapiskola, illetve a bősi alapiskola.

Az alsó tagozatos diákok kategóriájában tavaly májusban az ekecsiek vitték a pálmát, és az első három helyezést bezsebelték egyes csapataik. Idén azonban az eperjesi alapiskola kisdiákjai teljesítettek a legjobban. A DMZ II-es kategóriájában a tavalyihoz hasonlóan a somorjai magyar és a szlovák gimnázium szerezte meg az első két helyet. Eredmények a keretben.

-para-