Érvénytelen, vagy törvénytelen a dunaszerdahelyi parkolódíj?

2011. június 7. - 16:16 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az MKP-frakció ismét távol maradt a kedd délutánra összehívott soron kívüli ülésről, így az ismét meghiúsult. Hájos Zoltánt viszont megkérdeztük "soron kívül" a parkolódíjakról. Az MKP-frakció mellett két Híd-képviselő sem jelent meg az ülésen, de még jelenlétükkel sem lett volna határozatképes a testület.

A Híd-frakcióból Ravasz Marián és Benkóczki Vendel terjesztette volna be azt a javaslatot, amelynek célja, hogy a város felmondja a parkolótársasággal idén kötött szerződést, amiért az súlyosan megsértette a benne foglaltakat, mégpedig azzal, hogy a hatályos parkolási rendben 0,15 euróban van megszabva az egy órára vonatkozó parkolódíj, míg a valós állapot ennek többszörösét jelenti, ugyanis 0,50 euró szerepel a parkolóautomatákon óradíjként, azzal, hogy minimálisan 0,30 eurót kell fizetni a parkolásért egy óránál rövidebb időszakra.

Hájos szerint érvénytelen a 15 cent

Hájos Zoltán ennek kapcsán a Paraméter kérdésére közölte, hogy a szerződésszegésnek minősített cselekmény valójában egy elíráson alapszik. "A képviselő-testület 2008-ban a 242-es számú határozatával hagyta jóvá a parkolódíjak nagyságát. Akkor a kétzónás (10 és 20 koronás) parkolási rendszert egyzónásra módosították, 15 koronás, vagyis 50 eurocentes parkolódíjjal. Ez 2009-ben lépett hatályba, és egészen október 13-ig így működött, amikor is a városi tanács jóváhagyta a parkolási rendtartás módosítását, amelyben 15 korona után nem 50, hanem 15 eurocent jelent meg. Ezt sajnos ezidáig senki nem vette észre" - fejtette ki a polgármester.

Hozzátette, a városi tanács legközelebbi ülésén terjesztik elő a módosítást, hogy a hibát korrigálják. "Ugyan jóvá lett hagyva a parkolási rendtartás, ez a része ily módon érvénytelen, mivel a tanács határozata nem tudja felülírni a képviselő-testületi határozatot, amit a mai napig nem változtattak meg, így abban 50 cent szerepel" - húzta alá Hájos Zoltán.

Benkóczki Vendel képviselő legutóbb kijelentette, hogy a járási ügyészségnek kézbesítették beadványukat, amellyel arra kérik az ügyészséget, vizsgálják meg a szerződés, és annak teljesítésének törvényességét. A polgármester azonban úgy véli, nem lehet egy olyan dokumentumra hivatkozni, ami érvénytelen.

Rákérdeztünk, hogy ilyen alapon miért terjesztett be a pénzügyi osztály a képviselő-testület elé egy olyan javaslatot, amelyben a már eleve érvénytelen 15 centes parkolódíjat emelték volna 20 centre. "Ez elismerem, a hivatal már eleve rossz határozatra építkezett. Mikor ez kiderült, annak levontuk a megfelelő munkajogi következményeit" - válaszolta a polgármester. Azt azonban nem részletezte, hogy ez mit takar.

Dakó: Az ügyészség majd eldönti

Megkérdeztük egyben Dakó Sándort, a Híd-frakció képviselőjét, hogy a frakció hogyan vélekedik az ismét meghiúsult ülés után a korábban beterjesztett pontokról. Elmondta, hogy álláspontjuk nem változott. "Ahogy azt a sajtótájékoztatón korábban kinyilvánítottuk, továbbra is azt szeretnénk, ha a városi gazdasági társaságokban a polgármester helyett a képviselő-testület gyakorolja a szavazati jogot a közgyűlésben, a már említett esetek miatt, hogy azok ne ismétlődhessenek meg.  

Dakó a parkolók kapcsán kifejtette, nem tartja helyénvalónak a polgármester érvelését, ugyanis a parkolótársaság továbbra is 50 centet szed a szerződés mellékleteként szereplő parkolási rendben foglalt 15 cent helyett. "Az ügyészség megállapítja majd, hogy ez törvénysértő, vagy sem" - jegyezte meg.

A Dunaszerdahelyi Hírnökben megjelent információkra reagálva Dakó a frakció nevében közölte, hogy nem helyeslik, hogy az általuk kiadott sajtóközleményt nem közölték, ellenben a polgármesterét igen. Megismételte, hogy "a DH mindenki lapja, a polgároké, az önkormányzaté, és nem csak a polgármesteré. Közpénzekből van finanszírozva, és az önkormányzati életről kell szólnia".

A testület határozatképtelensége okán az ülést két hét múlva ugyanezekkel a programpontokkal újra össze kell hívni. Ez június 21-én lesz. 

-para-