Hájos elutasítja Rafaj kijelentéseit a Smetana ligeti alapiskoláról

2011. június 9. - 15:17 | Régió
DUNASZERDAHELY – Hájos Zoltán polgármester elutasítja Rafael Rafaj, az SNS alelnökének múlt héten tett kijelentéseit, aki a dél-szlovákiai szlovák tannyelvű iskolák rossz helyzetére panaszkodott.

Rafaj jelezte, hogy a Smetana ligeti alapiskola az SNS-hez fordult segítségért.

Hájos Zoltán állásfoglalásában leszögezi, hogy az alapiskola azért nem rentabilis, mert kevés a diákja. "Az önkormányzat hozzájárul a működéséhez, csak úgy, mint a Kerületi Oktatásügyi Hivatal a diáklétszám alapján. Valószínűleg az iskola előző vezetése kudarcot vallott, mivel sok diák vándorolt át a Jilemnický utcai alapiskolába, amiért a szüleik elégedetlenek voltak az iskola vezetésével" - jegyzi meg a polgármester.

Kihangsúlyozta, hogy a Jilemnický utcai alapiskola EU-s forrásokból tavaly rekonstrukción esett át, a hőszigetelés megoldása mellett saját fűtőházat is létesítettek. Hozzátette, a város oly módon is szeretett volna segíteni a Smetana ligeti iskolán, hogy a városi szabadidőközpontot oda költöztette, és bérleti díjat fizetett az iskolának. Az iskola vezetése emellett a magángimnáziumnak és a magán-szakközépiskolának is kiadta egyes helyiségeit. 

"Az önkormányzat igyekszik segíteni az iskolán, de ha nem emelkedik a diákok létszáma, az iskolának továbbra is rosszak lesznek a mutatói. A diáklétszám emelkedését viszont az önkormányzat nem tudja befolyásolni, azt csak az iskola vezetése érheti el" - jelentette ki a polgármester.

A városi adatok szerint Dunaszerdahelyen az összes, 2484 diákból 773 jár szlovák tannyelvű iskolába, közülük 190-en látogatják a Smetana ligeti alapiskolát.

Kísérlet az iskolaösszevonásra

A városi képviselő-testület április 26-i ülésén tárgyalta A. Szabó László alpolgármester javaslatát, mely szerint közös igazgatóság alá vonták volna a két dunaszerdahelyi szlovák tannyelvű alapiskolát azzal, hogy a Smetana ligeti alapiskola valójában megszűnne, épületében a Jilemnický utcai iskola kihelyezett tagozataként oktatnák tovább a diákokat. Akkor ezt azzal indokolták, hogy racionalizációs intézkedés az üzemeltető város részéről, ugyanis "nem feltételezhető a pénzügyi helyzet javulása a Smetana ligeti alapiskola esetében, továbbá a csökkenő diáklétszám és a pénzeszközök gazdaságtalan felhasználása  azt eredményezte, hogy az iskola előző évekbeli számlái felhalmozódtak".

Az ülésen ellenérvként a Híd képviselői azt hozták fel, hogy egy iskolát nem lehet annak rossz gazdasági mutatói alapján megszüntetni. Peter Gajdoš, a Jilemnický utcai alapiskola igazgatója pedig abban az esetben állt volna ki z összevonás mellett, amennyiben a diákok is átköltözhetnek a másik iskolába, és nem kell fenntartani a régi épületet. Így ugyanis szerinte csak néhány alkalmazott bérén spórolna az önkormányzat. A javaslatot végül a Híd képviselői és a független Antal Ágota is elutasították, így az nem ment át.

A város ezt követően visszahívta a Smetana ligeti alapiskola megbízott igazgatónőjét, és pályázatot írt ki az igazgatói poszt betöltésére. Az új igazgató július 1-jén foglalhatja el a helyét.

-para-