Jövőre drágul a hőszolgáltatás Párkányban

2011. június 13. - 12:16 | Régió
A hőcserélő állomások felújítása miatt idén nyáron melegvízkorlátozásokra kell számítani, jövőre pedig a hővezetékeket cseréli ki az Enerbyt szolgáltató vállalat.

Ezzel összefüggésben jövőre a hő ára Párkányban a cég becslése szerint mintegy nyolc százalékkal drágulni fog, de az igazgató szerint nem kell aggódni, mert ezt hosszabb távon kompenzálni tudják.


A mintegy 3 millió eurós projekt keretében idén augusztus végéig a panelházak hőcserélő állomásait korszerűsítik, mert az eddigi rendszer, rendkívül energiapazarló, nagy a hővesztesége és a karbantartása is drága. Az új hőcserélőkkel és az új kogenerációs egységgel hatékony és energetikai szempontból is modern rendszert telepítenek, sőt a tervek szerint áramot is fognak tudni gyártani és a felesleges hőt nyaranta újrahasznosítják majd -  melegvizet tudnak vele előállítani.  Idén kicserélik a sporthotel és a sportcsarnok fűtésrendszerét, és új hőcserélőt és vezetéket kap a Szövetkezeti sori óvoda valamint a Humanita szociális otthon. A Vadas termálfürdő közreműködésével  kalkuláció készül a fürdő felesleges termálvizének újrahasznosítására is. Jövőre a projekt második szakaszában a hővezetékeket cserélik ki újakra – ezt részben bankhitelből és önerőből végzi el az Enerbyt – a kivitelezésben párkányi cégekkel is számolnak. A rendszer teljes korszerűsítése miatt jövőre mintegy nyolc százalékkal emelkedik a hő ára Párkányban. A végső árat a Központi Árszabályozási Hivatal szabja meg, de a drágulásnak pozitív hozadéka is lesz.


-Úgy néz ki, hogy egy komplett technológiát tudunk telepíteni, ami lényegesen javítja a hatásfokát a fűtésrendszerünknek, főképp a nyári hónapokban, és így hosszú távon is pozitívan befolyásolja mindenképpen a hő árának a mozgását, és az esetleges gázár – ingadozásokat befolyásolni tudjuk vele, pozitív mértékben- fejtette ki portálunknak Szórád György, az Enerbyt igazgatója. A cég vezetője a jövő évi árváltozás kapcsán kifejtette, hogy a nyolc százalékos drágulás nem azt jelenti, hogy a következő években Párkányban a hő ára egyfolytában nyolc százalékkal drágább lesz,  ez már a számokból jön ki, hogy a villanyáram eladásából befolyó összeg ezt az áremelkedést kompenzálja.


Az Enerbyt a napokban minden egyes panelházban és a médiában is közzéteszi a felújítási munkák időbeosztását. Szórád György igazgató szerint rendkívüli esetekben maximum kéthetes melegvízkorlátozással lehet majd  számolni, de a lakosoknak lehetővé teszik, hogy arra az időre a Teraszok lakótelepi iskola tornacsarnokában zuhanyozhassanak a reggeli és az esti órákban.


-buch-