Két év alatt 107 munkahely létesül Deákiban

2011. június 14. - 13:17 | Régió
A vágsellyei járásbeli Deáki melletti ipari parkban letelepedő öt cég a következő két évben 107 új munkahelyet létesít.

Az ipari park 2008-ban létesült, mintegy 7,5 hektáron, a gazdasági válság következtében azonban mindeddig üresen állt. Hajdu László, a község polgármestere közölte, hogy bár voltak érdeklődők, azok inkább megvásárolták volna a telkeket a bérlet helyett. Ebbe viszont a falu önkormányzata nem ment bele. Attól tartottak, hogy a telkeken a vevők ismét túladtak volna, míg a bérlettel inkább biztosítható a hosszabb távú munkahelyteremtés.

Az öt társasággal 2023 októberéig kötöttek bérleti szerződést. Ezt követően kérhetik a kivásárlást. A letelepedő cégek különböző területeken tevékenykednek, egyikük acélkonstrukciók előállításával foglalkozik, egy további pedig nagyraktárt kíván létrehozni fehér és fekete technikára.

Az ipari park kiépítése mintegy 2 millió euróba került, ennek 95%-át euroalapokból fedezték, míg 5% önrészt a falu biztosított. A polgármester elmondása szerint a bérlet évente 71 ezer eurót hoz a község kasszájába, míg további bevételre számíthatnak az ingatlanadóból. Arról nem is beszélve, hogy csökken a munkanélküliség, és növekszik az ingatlanok ára a településen. Hajdu szerint a község lakossága is növekedhet az elkövetkező időszakban azáltal, hogy a faluba költözhetnek azok, akik az ipari parkban vállalnak munkát. Elmondása szerint csak hegesztőkből keresnek mintegy 27-et. A beköltözők érdekében a község bérlakások építését is tervezi.

SITA/para

Címkék: ipari park, munkahelyek