TÉRAFFÉR: Hájos továbbra is másokra mutogat

2011. június 18. - 15:23 | Régió
DUNASZERDAHELY - Kommunikációs hibára hivatkozva ismeri el az Új Szó dunaszerdahelyi tudósítója a lap szombati számában, hogy a június 15-i számának Csallóköz és Mátyusföld mellékletében téves információkat közölt a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ előtti tér felújításáról.

A téves információkat tartalmazó írásban Dunaszerdahely polgármesterére, Hájos Zoltánra hivatkozva arról volt szó, hogy az Európai Uniós projekt keretében zajló térfelújítást a tervmódosítás késlelteti, mivel azt az „SZK Közlekedési, Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztériumának” (Ján Figeľ/KDH a tárcavezető) illetékesei nem hagyták jóvá.

A június 18-án, szombaton közzétett "helyreigazító" cikkből immár világossá válik, hogy a szóban forgó beruházás támogatása a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca (Simon Zsolt/Híd a miniszter) hatáskörébe tartozik, a projekttel pedig a Nagyszombati megyei hivatal mellett működő Operációs Programok szekciója foglalkozik. A cikk ezúttal is idézi Hájos Zoltán polgármestert, aki szó szerint a következőket állítja:

„Való igaz, hogy az adminisztrációs eljárási folyamatban beállt nehézségek miatt nem készült még el a tér, holott nem kis erőfeszítéseket tettünk azért, hogy a tavaszi rendezvények előtt átadhassuk. Tény az is, hogy a nagyszombati kirendeltségtől a dokumentáció nem került fel a minisztériumba, így annak munkatársai nem is késleltethették a munkálatok befejezését. Az ügy az európai uniós programok menedzselését ellátó Területi Operációs Programok Szekciójánál akadt el, amelyet többször is megkerestünk azzal, hogy gyorsítsa meg az ügyintézést. A kivitelező kész folytatni a munkát, hogy őszre elkészüljön a tér. Mindössze három hónap áll rendelkezésere“ – így Hájos szombati nyilatkozata.

A minisztériumi nyilatkozatot szintén szó szerint tesszük közzé 

A lap szerkesztői a június 15-én közölt félretájékoztatással ellentétben ezúttal nem mulasztották el megszólaltatni az ügyben másik felet, vagyis a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcát sem, amelynek illetékesei sajtónyilatkozatban cáfolják Hájos június 15-én, egyszersmind szombaton, június 18-án közzétett fentebb idézett állításait. Íme:

„A Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának álláspontja az Új Szó 2011 június 15-i, „Októberre kész a tér“ c. cikkben állítottakkal a következő: Az írás szerint a kivitelező cég azért késik a munkálatok befejezésével, mert egy bizonyos térkő jóváhagyása minisztériumunk hivatalnokain múlna. Elutasítjuk a cikkben elhangzott vádakat, miszerint a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ előtti tér felújítási munkálatai minisztériumunk hivatalnokai miatt késik. A valóság az, hogy az illetékes dunaszerdahelyi önkormányzat az építési területet 2010. augusztus 30-án adta át a kivitelező cégnek – feltételezésünk szerint az akkor közelgő önkormányzati választások miatt, kampánycélból – holott erre csak 2011 április 27-e után lett volna jogosult*, amikor is, az önkormányzat szerződést kötött a céggel. Az üggyel kapcsolatban ezek után minden felelősség a hivatalban levő polgármestert és az önkormányzatot illet“ – zárul a nyilatkozat, amelyből világos, hogy Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán az Új Szó június 18-án szombaton megjelent számában sem a valós tényeknek megfelelően tájékoztatta a közvéleményt. Ugyanúgy, mint beosztottjai eddig többször is, amikor a művelődési ház előtt szétbombázott tér sorsát tudakoltuk tőlük.

*  A dunaszerdahelyi önkormányzat az EU-projektek esetében kötelezően előírt közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül bízta meg a kivitelező céget a munkálatok elvégzésével. Egy ilyen mulasztás az Eu-előírások szerint a projekt automatikus elutasítását vonhatja maga után.

-para-