Három év után az önkormányzat elzárta a DAC „pénzcsapját”

2011. június 28. - 21:30 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az önkormányzat addig nem utal pénzt a DAC 1904 szlovákiai magyar-iráni tulajdonosainak, amíg a várossal közös cégben nem végzik el a könyvvizsgálatot (auditor) és nem érvényesítik az önkormányzat határozatát, amely szerint az ellenőrző bizottságba az önkormányzat által delegált személyeket kell beiktatni – értesült a Paraméter.

A június 28-i (kedd) ülésen döntött erről a dunaszerdahelyi képviselő-testület Hájos Zoltán polgármester (MKP) előterjesztése és Dakó Sándor (Híd) módosító javaslatai alapján.

A javaslat felvezetéseként Hájos Zoltán felvázolta, hogyan is jutott idáig a helyzet. Még 2008-ban, Pázmány Péter polgármesteri ténykedése idején döntött úgy a képviselő-testület, hogy mivel a városnak úgymond fontos a Corgoň Ligás szereplés, ezért "bizonyos kompromisszumok árán" szerződést köt a mai többségi tulajdonossal. Ezen kompromisszumok valójában azt eredményezték, hogy a város és a DAC klubot működtető részvénytársaság közti szerződésben foglalt tőkebefizetések közül előbbi évente kb. 380 ezer eurót folyósított a DAC számlájára, ami magába foglalta a klub támogatását, a rezsiköltséget, és az ifjúsági foci támogatását. Utóbbi viszont a saját kötelezettségeit, tehát a mintegy 2,8 millió euró befizetést gyakorlatilag nem tudta kimutatni, ergó feltehetőleg nem fizette be. Ahogy a polgármester fogalmazott, a klub a játékosok eladásából származó bevétellel próbálta fedezni a tőkebefizetés rá eső részét, ám ez sem jogi, sem közgazdasági szempontból nem elfogadható. Továbbá nem mutattak hajlandóságot arra vonatkozólag sem, hogy a város által delegált személyeket beválasszák a társaság felügyelő tanácsába. És akkor még a számos botrányról, amely a klubot körüllengte az elmúlt években, és amelyekről többek között ITT is írtunk, még szó sem esett. A város tehát a saját lehetőségeihez mérten, ahogy Hájos Zoltán is elmondta, mindent megtett a kifizetések hátterének tisztázása érdekében, ám a lehetőségek valójában a nullával voltak egyenlőek. 

A polgármester kifejtette, hogy idén is kérték a közpénzek felhasználásáról szóló jelentést a DAC-tól, amelyet ők első alkalommal azzal hárítottak el, hogy nem dotációként kapják a pénz, hanem szerződés alapján. Csakhogy a költségvetési törvény alapján a város kizárólag támogatásként könyvelhet el ilyen kifizetést, így ez érvelés az első körben megbukott. Miután ismét kérték a jelentést, akkor azzal hárított a vezetés, hogy a könyvelés egy független könyvvizsgáló cégnél van, tehát amint végeznek, megtörténik az elszámolás. Mivel a DAC-nak licenckérelmet kell benyújtania a Corgoň Liga következő idényére, így az ide vonatkozó adóbevallását vélhetően már korábban leadta, tehát a következő érvelés sem állta meg a helyét. Legutóbb pedig ismét kérte a város a DAC-vezetést a közgyűlés összehívására, ám az eddig nem valósult meg. 

A város 2009-től a polgármester javaslatára nem egy összegben, hanem részletekben, havonta folyósítja a támogatásokat a DAC-nak. Mindezt azzal indokolják, hogy adott esetben, ha kiürül a "kassza", ne kopogtathasson bármikor a DAC-vezetés az önkormányzat ajtaján, ablakán újabb "tőkebefizetésért". Hájos Zoltán tájékoztatott, hogy idén összesen 132 833,24 euró került kifizetésre, ebből 18 342,49 euró a villanyáram-, 31 161,36 euró a gáz-, 2033,18 euró a vízszámlák, 17 256,20 euró pedig a zöldterületek karbantartására. A Szabó László alpolgármester ezt kiegészítette azzal, hogy 5533 eurót folyósítanak havonta az ifjúsági foci támogatására, mégpedig külön számlára, ám mint kiderült, erről a pénzről is a klub alelnöke rendelkezik, az ifjúsági csapatedzők panaszai alapján viszont komoly kételyeket ébreszt, hogy az a pénz vajon hova folyik. Elmondta, hogy az edzők egy olyan javaslatot is tettek, hogy a város vegye alkalmazásba őket, ám a szerződéseiket a DAC-vezetés nem adta ki nekik.  

Mindezek értelmében született meg az a javaslat, melynek egyik részeként a DAC részvénytársaságnak lehetővé kell tennie, hogy egy független könyvvizsgáló cég ellenőrizze le a klub gazdálkodását, valamint az általuk vállalt befizetések teljesítését, amíg pedig ez nem történik meg, addig a város úgymond elzárja a pénzcsapot, és a rezsiköltségen kívül nem folyósítja a klubnak a támogatást.



Továbbá létrehoznak egy ideiglenes jellegű hattagú bizottságot, amely az események kimenetelének függvényében a jövőben javaslatokat tehet a további lépésekre. Ennek a bizottságnak a következő képviselők lesznek a tagjai: Bachmann László, Dakó Sándor, Benkóczki Vendel, Karaffa Attila, Kanovits György és A. Szabó László.

A polgármester szerette volna megválaszolni a kérdést, hogy korábban ilyen lépésekre miért nem került sor a DAC-cal szemben, és azzal érvelt, hogy ha valaki valóban szurkol a DAC-nak, az nem akarhatta, hogy a szigorú lépések esetlegesen azzal járjanak, hogy a csapat kiesik a legfelsőbb bajnokságból. Hozzá kell tenni, hogy ehhez hasonló javaslatot a képviselő-testület Antal Ágota kezdeményezésére már tavaly ilyenkor is elfogadott. Így marad az a következtetés, hogy választásokra volt szükség ahhoz, hogy egy kettéosztott képviselő-testület határozottabb fellépést tudjon kieszközölni, és ne csak sárga lapot mutasson fel

-para-