Hájos beismerte, miért is nem a miénk itt a tér...

2011. június 29. - 09:00 | Régió
DUNASZERDAHELY – A VMK előtti teret már tavaly augusztusban átadták a felújítást kivitelező cégnek, holott vele csak idén áprilisban kötöttek szerződést. Azóta romkertként díszeleg a belvárosban. Jogi és anyagi felelősségre vonásra tett ígéretet ezzel kapcsolatban a polgármester.

Ahogy Hájos Zoltán kifejtette, az illetékes minisztériummal körülbelül egy évvel ezelőtt írták alá a szerződést a VMK előtti tér felújításáról, majd egy közbeszerzési eljárás keretén belül keresték a lehetséges kivitelezőt. Ennek kiválasztása után a közbeszerzés ellenőrzése egy a minisztérium alá tartozó megyei intézményhez került, ami viszont szokatlanul hosszú időt vett igénybe. "Most már világos, hogy szakmailag nem megalapozott döntések alapján, az ellenőrzés nem a várakozásoknak megfelelően történt, ugyanis nem létezik, hogy ez 8 hónapig tartson" - szögezte le. Hozzátette, hogy nem kampánycéllal kezdődött meg a rekonstrukció az ősszel, hanem hogy a felújítás a térre tervezett tavaszi eseményekre elkészüljön.

A polgármester beismerte, hogy a kivitelezővel a hivatali ellenőrzési huzavona okán csak most áprilisban történt meg a szerződés aláírása. Tehát tavaly augusztus óta a kivitelező cég valójában szerződés nélkül változtatta "romkertté" a belváros e frekventált részét. "Ezt sajnos nem lehet másképp magyarázni. Egyeztetések folytán a Híd képviselői felajánlották segítségüket az ügy megoldása érdekében, amit köszönettel elfogadok" - mondta Hájos Zoltán a szerződés utólagos aláírásáról.Ezt követően kaptunk egy újabb dátumot, amikorra a kivitelezővel való egyeztetést követően elkészülhet a tér, mégpedig idei év szeptemberére.

Dakó Sándor nehezményezte, hogy a városháza részéről a Híd képviselőinek segítségnyújtását nem épp ekképpen interpretálták, valamint azt is, hogy Ravasz Marián képviselőként történt kérésére nem kaphatta meg időben a tér felújításával kapcsolatos dokumentumokat, ugyanakkor ő polgári beadványa folytán 412 euró ellenében két héten belül igen. Ravasz Marián ezt sima átverésnek nevezte, azzal, hogy a városháza ezzel bizonyította azt is, hogy 2 hét alatt is össze tudják állítani a kért dokumentumokat, ami esetében 30 nap alatt sem sikerült.

Dakó egyben kérte a polgármestert, tegyen ígéretet arra, hogy amint számszerűsítik, hogy milyen kára keletkezik a városnak a térfelújítással kapcsolatos hibák miatt, jogi és anyagi szempontból is vonja felelősségre azokat, akik ezt okozták. Egy kisebb vita után Hájos Zoltán erre ígéretet tett. Az ülésen is elhangzott információ szerint a büntetés mintegy 250 ezer eurót tehet ki.

-para-