Határozatban szólított fel az önkormányzat a kétnyelvűségre

2011. június 29. - 12:10 | Régió
DUNASZERDAHELY – A helyi önkormányzat határozatot fogadott el a kétnyelvűség alapelvének betartása érdekében, valamint elutasította a nemzeti és faji gyűlöletet szító hirdetéseket.

A napokban Dunaszerdahelyen is megjelentek némely boltok kirakatain azok a matricák, amelyek a magyar feliratok hiányára hívják fel a figyelmet. A városi képviselő-testület ennek elősegítésére egy határozatot fogadott el, amelyben felhívja a dunaszerdahelyi szervezetek, vállalkozások és intézmények figyelmét a kétnyelvűség elvének következetes betartására. "Fontos, hogy erősítsük az emberek tudatát abban, hogy valóban otthon vagyunk, és nem vagyunk másodrangú polgárok, másrészt mindenkinek kedvesebb, ha az anyanyelvén szólítják meg" - jegyezte meg Hájos Zoltán polgármester.

Bindics Zsolt (Híd) képviselő kérte, hogy a városháza készítsen egy programot annak érdekében, hogy a hivatali ügyintézés során alkalmazott kérvények, illetve a városi weboldal anyagai terén is kiküszöböljék a hiányosságokat. Hájos Zoltán úgy válaszolt, hogy ez folyamatban van, az elektronikus ügyintézés bevezetésének is ez az egyik feltétele.

Az önkormányzat egyúttal határozatban ítélte el a nemzetiségi gyűlölködés Csallóközben is észrevehető megnyilvánulását az SNS által kihelyezett billboardok által. Elutasították, hogy olyan hirdetések jelenjenek meg, amelyek nemzeti vagy faji gyűlölködést szítanak, egyben kérték az állami szerveket, hogy ez ügyben hozzanak megfelelő intézkedéseket.

-para-