Inkább nőttek a polgármesteri fizetések...

2011. július 1. - 09:26 | Régió
Jelentős megtakarításokat biztosan nem hozott a polgármesterek fizetésével kapcsolatos törvénymódosítás a kelet fővárosában, Kassán.

Általánosan megállapítható, hogy az egyes városrészek polgármesterei és a főpolgármesteri fizetés sem lett sokkal kevesebb.

Az alaphangot valószínűleg a SMER kötelékébe tartozó egykori egészségügyi miniszter, jelenleg parlamenti képviselő és Kassa főpolgármestere, Richard Raši adta meg, akinek a képviselők havi 4405 euró fizetést ítéltek meg. Többen számon kérték rajta, hogy két nagyon jelentős tisztet is betölt – ám erre támogatói azzal vágtak vissza, hogy egy jó polgármester 24 órán keresztül látja el a feladatát. A főpolgármester parlamenti fizetésével kapcsolatban elmondta, hogy azt jótékony célokra használja fel. A történet már csak azért is érdekes, mivel a fizetését egy elhibázott megfogalmazásnak köszönhetően a törvény által megállapított összegben szabták meg – tehát a mostani 4405 euróra egy 2963 eurós szintről emelték...

Nem jártak sokkal roszabbul a többi városrész polgármesterei sem. Az Óvárost igazgató egykori SDKÚ-s, ma független Lubomír Grega a korábbi 4 063 euró helyett „csak” 3 779 eurót visz haza havonta, Dargov városrész SMER –es polgármestere, Jozef Andrejčák pedig az eddigi alapfizetés helyett ugyanazt az összeget, 2 469 eurót kapja majd meg munkája ellentételezéseként.

Hernádtihany, azaz Tahanovce polgármestere pedig az eddigi 1638 euró helyett 2437 eurót havai fizetésben részesül majd – ami csak akkor jelent csökkenést, ha a korábbi törvény által engedélyezett 100%-os jutalmakat is hozzászámoljuk a korábbi alapfizetéshez. Ebben az esetben Ján Nigut polgármester háztartása éves szinten csak  29 244 euróval lesz gazdagabb az eddigi 29 484 euróhoz képest. A különbség kerek 40 euró.

Néhány kilométerrel nyugatabbra, Szepsi MKP-s polgármesterének, Zachariáš Istvánnak a törvénymódosításnak köszönhetően 3308 eurót hagyott jóvá a képviselőtestület. Rozsnyó polgármestere, a jelenleg független, korábban SMER-es Vladilsav Laciak 1946 euró havi bérben részesül majd. Szögedi Anna, Tornalja polgármestere pedig 2840 euró fizetést kap.

- vasik -