Nem kér bocsánatot Richard Raši, amiért vulgáris jelzővel illették egy kassai lapban a magyarokat

2011. július 4. - 11:59 | Régió
Nem hajlandó bocsánatot kérni Kassa főpolgármestere azért, mert egy, a városi hivatal által áprilisban kiadott alkalmi kiadványban vulgáris jelzővel illették a magyarokat - írja a Szabad Újság hetilap legújabb számában.

Az áprilisi kiadvány miatt a közelmúltban tíz kassai magyar szervezet vezetője nyílt levélben szólította fel a város főpolgármesterét, Richard Rašit, hogy kérjen bocsánatot a város magyar nemzetiségű polgáraitól. A nyílt levelet egyebek között a Kassai Magyarok Fóruma, a Csemadok, az MKP, a Márai Sándor nevét viselő polgári egyesület írta alá. A bocsánatkérés azonban a mai napig várat magára.

A Szabad Újság szerint a sajtótermék (a Hokejový žurnál című jégkorong szaklap rendkívüli kiadása), amelyet a 2011-es jégkorong világbajnokság és a Kassai Napok alkalmából adtak ki, kilencvenezer háztartásba jutott el. "A magyarok körében kialakult felháborodásra az adott okot, hogy a lap tizedik oldalán Jiří Holeček (volt jégkorongozó) tollából egy visszaemlékezés olvasható arról, hogy a csehek egykoron "kurva magyaroknak" titulálták a kassai jégkorongcsapatot" - írja a Szabad Újság.

"Nem titok, hogy a kassai jégkorongozókat a szövetségi (csehszlovák) állam idején a cseh stadionokban magyaroknak csúfolták, bár paradox módon a kassai mezt többnyire csehek hordták, akik éppen katonaéveiket töltötték. "Emlékezetes a kladnói mérkőzés, ahol az egyik szurkoló kurva magyarnak nevezett" - áll a Hokejový žurnál rendkívüli kiadásában.

Filipkó József, az MKP kassai szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő véleménye szerint ilyen sértő kifejezéseknek sehol sem lenne szabad megjelenniük, főleg nem egy Kassa városa által megjelentetett kiadványban. Az ügy legújabb fejleménye, hogy Filipkó a város június 21-i önkormányzati ülésén interpellációban szólította fel Rašit, kérjen bocsánatot a kassai magyar közösségtől.

A főpolgármester válaszában kijelentette: nem kér bocsánatot mások kijelentéséért, majd többek között hozzáfűzte, hogy hasonló megnyilvánulások jellemzik a magyar kormányt is.

MTI/para