Mikor tűnnek el a "lövészárkok" a keleti lakótelepről?

2011. július 5. - 11:01 | Régió
DUNASZERDAHELY – A Southerm igazgatójának tájékoztatása szerint július 10-e után betakarják a csővezetékcsere, illetve -telepítés miatt keletkezett árkokat a keleti lakótelepen. Eközben már a Štefánik utcában is elkezdődött a munkálatok további szakasza.

Az elmúlt heti képviselő-testületi ülésen Bugár György (MKP) képviselő panaszkodott amiatt, hogy már rég letelt az előzetesen megszabott határidő, de még mindig "lövészárkok" éktelenkednek a keleti lakótelep több pontján.

A Barátság teret, Újfalu lakótelepet és Jilemnický utcát érintő munkálatok miatt a lakosok el vannak zárva gyakorlatilag a garázsaiktól, és elmondása szerint előfordult olyan eset is, amikor a mentő az akadályok miatt késve fért hozzá a beteghez, akinek emiatt rosszabbodott az állapota. "Szakajtó számra vannak ott a problémák" - jegyezte meg Bugár a múlt heti ülésen, megemlítve, hogy a megfigyeléseik szerint volt olyan nap, amikor csak két órát dolgoztak a munkások. Egyben felkérte a polgármestert, hogy a városháza minden lehetséges eszközzel ellenőrizze az építkezést, és alapos vizsgálatot végezzenek el a célból, hogy milyen bírság szabható ki a késedelem okozta károkért.

Ezért is kérdeztünk rá a városházán, illetve a Southerm igazgatójánál, hogy melyek azok a tényezők, amik hátráltatják a munkálatokat.

A hővezeték hálózat bővítését áprilisban kezdték, és négy szakaszra bontották. Az első szakasz érintette a keleti lakótelep említett részeit, ezek kapcsán Zalaba Zoltán a városi hivatal építésügyi osztályáról közölte, július közepén befejeződnek az ottani munkálatok.

Varga Vilmos, a Southerm igazgatója konkrétabb dátumot is említett: július 10. A késedelmet - eredetileg június első hetében kellett volna befejezni - azzal magyarázta, hogy minden lehetséges tényező hátráltatta az építkezést. A mérnöki hálózatok valós elhelyezkedése, illetve a nem jegyzett vezetékek miatt elmondása szerint többször is kellett módosítaniuk a csővezetékek nyomvonalát. "Problémák akadtak ezen helyzetek megoldásának gyorsaságával, nem mellesleg pedig az anyagellátással is. A csöveket ugyanis Budapestről szállítják" - fogalmazott az igazgató.

A város més részein is munkálatok zajlanak. A vezetékhálózat bővítésének ún. negyedik szakasza a Rózsa ligetet, a Fenyves lakótelepet , a Smetana ligetet és az SzNF teret érinti, ebben az esetben július végéig még várni kell a befejezésre.

Közben hétfőn elkezdték a munkát a Štefánik utcában is. Ez a harmadik szakasz, amely során az Észak I-es lakótelepi kazánháztól a Szent István téri letérőig lefektetik a csöveket, Varga Vilmos tájékoztatása szerint július 26-ig. Ezt követően az utca végéig, majd egészen a Keleti 2-es kazánházig folytatódik a bővítés, amelynek augusztus 18-ig le kellene zárulnia. Ezt követi az utak betakarása. Az említett időben forgalmi korlátozások is lesznek a Štefánik utca érintett szakaszán, ahová ez idő alatt csak az ott lakók hajthatnak majd be. Zalaba Zoltán úgy informált, a forgalmi korlátozás július 4. és 18. között várható.

Varga Vilmos a bővítés kettes szakaszáról elmondta, hogy az a városháza mögötti garázssort érinti, ahol majd szintén helyi korlátozásokkal kell számolni augusztusban.

-para-