Dél-szlovákiai aratási körkép - kedvező kilátások

2011. július 19. - 10:47 | Régió

A csallóközi gazdák bizakodóak az idei terméshozammal kapcsolatban, elmondásuk szerint a múlt évvel összehasonlítva mintegy 30 százalékkal lesz jobb a búzatermés.

Simon Zsolt, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter július 15-én, pénteken több dél-nyugat szlovákiai mezőgazdasági vállalatot is meglátogatott, majd az egyes aratási helyszíneken az idei búzatermést is ellenőrizte az újonnan alakult Szlovákiai Agrárkamara képviselőivel. A gazdák minden egyes helyszínen bizakodóak voltak az idei terméshozammal kapcsolatban, elmondásuk szerint a múlt évvel összehasonlítva mintegy 30 százalékkal lesz jobb a búzatermés.

A Földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium annak érdekében, hogy a növénytermesztés és állattenyésztés is jövedelmező ágazattá váljon a jövőben, a 2014-2020 közötti támogatási rendszer átszervezésén dolgozik. „Az EU-nak és Szlovákiának is elsősorban az az érdeke, hogy olyan aktív gazdák, gazdaságok kapjanak támogatást, akik aktív termelést is folytatnak, és nem csak „aktívan” támogatásra várnak” – mondta Simon Zsolt. „Tűrhetetlen, hogy egyes régiókban a gazdák jóval több pénzt kapnak más régóbeli társaikkal összehasonlítva, holott a termelésük elmarad a többiekétől. Aki legálisan sok-sok vidéki embert alkalmaz, munkahelyet teremt, értékelhető hozammal rendelkezik, az nevezhető aktív gazdának” – tájékoztatta a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó cégek képviselőit a miniszter, aki a csallóközcsütörtöki, bakai, kulcsodi, csilizradványi, nemesócsai, karvai gazdaságokban járt.

Címkék: aratás, Simon Zsolt