TÉRAFFÉR: Hájos fontolgatta lemondását, majd inkább (csak) elnézést kért

2011. július 19. - 20:55 | Régió
DUNASZERDAHELY – Hájos Zoltán a képviselő-testület általa összehívott soron kívüli ülésén kijelentette, elnézést kér a VMK előtti tér kapcsán történt hibák miatt, valamint amennyiben a képviselők kétharmada (!) úgy dönt, vállalja az emiatt keletkező, 314 ezer euróig terjedő költség térítését. VIDEÓ

A soron kívüli ülés legfőbb pontja annak a költségvetési módosításnak a megtárgyalása volt, amelyet a tér felújítását kivitelező cégnek a várossal való szerződéskötés előtt elvégzett munkákért járó összeg miatt kell eszközölni. Eredetileg azt EU-s forrásokból merítette volna a város, ám mivel a céggel csak idén áprilisban kötöttek szerződést, viszont tavaly augusztustól már átadták számukra a teret, így az ez idő alatti, szerződés nélkül elvégzett munkákért a földművelésügyi és régiófejlesztési minisztérium döntése alapján a város nem merítheti az erre a célra megszabott EU-s pénzösszeget. Ez az összeg a minisztérium ellenőrzése után kiadott jelentés szerint 314 282,05 eurót tesz ki.

Hájos Zoltán az ülésen kifejtette, hogy a minisztériummal tavaly június 14-én kötötték meg a szerződést, amely alapján 1 234 630 eurós költségvetést szabtak meg a tér felújítására. Ennek 5%-át önrészként a város állja. A tavaly szintén júniusban ennek kapcsán lezárult közbeszerzési eljárást a pozsonyi Reading Rt. nyerte meg, amely korábban a Jilemnický utcai alapiskola felújítását is végezte. Hájos elmondása szerint a minisztériummal kötött szerződés alapján a kivitelezési munkálatok 2010 júniusától 2011 áprilisáig tartottak volna, a közbeszerzési eljárás ellenőrzése viszont csak szeptemberben kezdődött meg, és idén áprilisig tartott. "Április 27-én írtuk alá a kivitelezői szerződést, amelybe a cég nem akart belemenni, mivel veszélyben érezte a munkák kifizetését, mondván, még az iskolai felújításért sem kapott a várostól egy centet sem" - jelentette ki a polgármester.



Hájos egyben visszautasította, hogy az önkormányzati választások miatt kezdődtek meg a munkálatok a téren tavaly szeptemberben. "Az én felelősségem, hogy az építkezési munkálatok hamarabb kezdődtek el, a jogszabály által megengedett idő előtt. A felelősség elől nem szeretnék kitérni, vagy más személyek háta mögé bújni. Két dolog között mérlegeltem: hogy lemondok a polgármesteri mandátumomról, és megfutamodok a további feladatok elől, vagy vállalom a felelősséget, belenézek a dunaszerdahelyi emberek szemébe, elnézést kérek, és a munkámmal, valamint a képviselő-testület együttműködésével több értéket teremtek, mint amennyi többletköltséget okozott a hibás döntésem a városnak. Én az utóbbit választottam. Bocsánatot kérek Dunaszerdahely minden polgárától, igyekszem jóvátenni a hibámat" - hangsúlyozta Hájos Zoltán.

Ezt követően kijelentette, a többletköltség merítésének mértékéről, amelyet személyesen kell állnia, döntsön a nép. Hozzátette, nem ír ki népszavazást, ellenben a városi képviselőket kéri meg, hogy erről szavazzanak. "A döntést akkor tudom elfogadni, ha az nem politikai jellegű, hanem szakmai, amelyet a városi képviselők konszenzussal hoznak meg, vagy a képviselők kétharmados többségével" - szögezte le.

Egyben kérte a városi képviselőket, hogy szavazzák meg a költségvetés módosítását, hogy őszre elkészülhessen a tér. A költségvetés módosításával a továbbiakban külön cikkben foglalkozunk.

-para-