Komáromi csalókat büntetett a Speciális Bíróság

2011. július 20. - 16:33 | Régió
Segélyekkel való csalás, illetve az európai közösségek pénzügyi elveinek megsértése ügyében feltételes szabadságvesztésre, illetve magas bírság kifizetésére ítélt a Speciális Bíróság három férfit.

Az ügyben két esetben segély nyújtásáról szóló szerződés megszegésével fizettek ki bizonyos juttatásokat, amelyeket az Európai Szociális Alapból kérvényeztek. A károsult ezáltal a komáromi járási munkaügyi hivatal volt.

A vádlottak közül Szenczi Gábor két év börtönbüntetést kapott, öt évre felfüggesztve, valamint 50 ezer eurós bírság kifizetésére is kötelezték. Amennyiben nem tudja kifizetni, 18 hónapra börtönbe kell vonulnia. Kovács Tibor egy évet kapott négy évre felfüggesztve, valamint 10 ezer eurós bírságot. Esetében egy év börtönt jelent, ha nem tud fizetni. Lőrincz Stanislav ugyanilyen büntetésben részesült. Az elítélteknek emellett téríteniük kell a munkaügyi hivatalnak okozott kárt. Az első esetben Szenczinek és Kovácsnak kell együtt 26,8 ezer eurót, a második esetben Szenczinek és Lőrincznek szintén együtt 22,4 ezer eurót kifizetnie.

Szenczi egy cég ügyvezetőjeként 2007-ben 808 ezer koronát (26,8 ezer eurót) kérvényezett egy operációs program keretén belül alkalmazottak képzésére. Amikor benyújtotta kérvényét, hamisan deklarálta, hogy az alkalmazottai részt vettek az inkriminált szerelői képzésen, amely nem a szerződés alapján valósult meg. Szenczi állításának alátámasztását segítette Kovács is, aki lektorként állította, hogy a képzés megvalósult, és erről 986,6 ezer koronás számlát ki is állított a cégnek.

A második esetben Szenczi cége hasonlóképp alkalmazottai képzéséért kérvényezett támogatást, ezúttal számítógépes kurzus elvégzésére. Ebben egy ipolyviski cég ügyvezetőjeként Lőrincz segített neki, aki kiállította a szükséges számlát a kurzusról.

SITA/para