Százezres károk a vihar után - Spišiak szülői házának teteje is tönkrement

2011. július 28. - 19:55 | Régió
NAGYÖLVED - A Lévai járásbeli faluban sírtak az idősek, amikor a vihar utáni károkat meglátták a temetőkertben. A faluban keletkezett károkról már nem is beszélve.

Még a legidősebb emberek sem emlékeznek Nagyölveden akkora szélviharra, amely a múlt hét hétfő estéjén söpört végig a falun. Az alig öt perc alatt lezajlott, tomboló viharban a falu villanyhálózata tönkrement, villanyoszlopokat, telefonpóznákat döntött ki az orkán, kerítéseket, kapukat szakított át, Cseri Zita polgármester tájékoztatása szerint a házak 60-70 százalékának tetőszerkezetében is kárt okozott, volt aloh az összes cserepet lesodorta, és akadt olyan porta is, ahol az egész tetőt leszakította. A nyagyölvedi szőlőkben és a termőföldeken is komoly károkat okozott. A falu összefogásának köszönhetően negyvennyolc órán belül helyreállt az áramszolgáltatás, régi cserepekkel, ponyvákkal, fóliákkal borították be a megsérült tetőket. Az őrjöngő szél a polgármesteri hivatal, a kultúrház, az óvoda épületében és a katolikus temető ravatalozójában is károkat okozott.

-Még szerencse, hogy szünidő van, és nincs tanítás, a kidőlő fákat mindenestre el kellett távolítani és a tetőszerkezet szigetelését is ki kell javítani az iskolában, amit egyébként tavaly sikerült felújítani. A kultúrház melletti szabadtéri színpadunkat egyszerűen széttépte, szétszórta a orkán. A lakosok közül sok embernek volt szüksége régi cserépre, ebben tudtunk segíteni, mert elbontott, öreg házakból félretettünk építkezési anyagot- taglalta portálunknak a polgármesterasszony. A faluban még ma is folyamatosan zajlott a károk elhárítása, miként a villamosművek emberei is még a terepen dolgoznak. Az új főteret és játszóteret csak ma sikerült átadniuk, mert a viharban az új köztéri lámpáknak is baja esett, illetve, kidőlő, lezuhanó fákat kellett eltávolítani a közterületekről is, és sok helyen újra kellett térkövezni.  Nagyölveden ma még sok helyen nem működik az internet és a vezetékes telefon sem, két utcában pedig még nem működik a közvilágítás. A katolikus temető ravatalozójának tetején csak egy ponyva van, rengeteg a kidőlt, széltépett fa, a sírkövekből legalább 70 ment teljesen tönkre- az emberek itt is folyamatosan dolgoznak, mentik, ami menthető, javítják, ami javítható.  A vihar többmázsás márványtömböket is össze-vissza dobált a temetőben, az idős emberek a pusztítás láttán sírva fakadtak.

Cseri Zita tájékoztatása szerint a szövetkezet telepének épületeiben nagyon súlyos, legalább 150-200 ezer eurós kár keletkezett. A telepen járva nagyon sok magtár, szárító tetejét láttuk letarolva, megtépve, egy ott dolgozó nagyölvedi lakos pedig azt mondta, a vihar idején több mint száz vagonnyi gabonát kellett azonnal kimenteni és elszállítani - a kamionok több, mint ötven térést tettek, amíg elhordták a termést. A téesz vaskapuját pántostól szakította ki és fújta el a vihar, a tehenészetben olyan is előfordult, hogy az itatóboxot borjústul vágta oda a szél a kerítéshez. Az állatoknak szerencsére nem esett bajuk, de a telepen a vihar után közvetlenül és még háromn napig folyamatosan mentettek, takarítottak, javíttottak.

A helyiek közül többen arról számoltak be, hogy a vihar kitörésekor a baljós csendben hirtelen csak egy iszonyatos csattanást hallottak, aztán jött a tornádószerű szél. A szőlőkben a jég is kárt tett. Szőgyén felé óriási régi fákat csavart ki tövestül, vagy tört el derékban az orkán. Ugyanakkor Nagyölveden már járhatóak az utak, a főutakon sem ütközik akadályokba a forgalom.

- buch-