Fejlesztések a volt kaszárnyában

2011. augusztus 1. - 17:53 | Régió
NÁNA - A honvédelmi tárca az év elején adta át a községnek a volt laktanyát, a területen máris fejlesztenek, kisebb ipari parkot hoznak létre.

A honvédelmi minisztérium ez év elején ajándékozta oda a Párkány melleti Nánának az egykori laktanyakomplexumot. A terület kezelésére és fejlesztésére Nána önkormányzata létrehozta a Nána Invest kft-t, a cég 60 ezer eurós kezdőtőkével vágott bele a kaszárnya épületeinek, területeinek hasznosításába.


Matuska Zsuzsanna, Nána polgármestere az átvételkor portálunknak úgy nyilatkozott, hogy a területen létrehoznának egy regionális öregek otthonát is, valamint lakásokat alakítanak ki pályakezdő családok részére. Torňoši István, a Nána Invest igazgatója szerint az öregotthon létesítésére egyelőre nincs elég saját pénzük, de uniós forrásokra pályáznak. A területet a cég kezeli és gondozza, karbantartják a közterületeket és az épületeket. A 8 hektáros terület egy részét leválasztották, az ott található fabarakkot és a volt tiszti szállásokat lebontják, mivel lakhatatlanok, ezek után pedig a területet eladják vagy olcsóbb családi házak épülnek majd ott.


Öt hektáros terület a kibetonozott rész, itt találhatóak azok az óriási garázsok és egyéb, nagyobb volt szerelőcsarnokok, amelyek iránt most már komoly az érdeklődés, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy ezekből szinte mind bérbe adódott. A Nána Investment biztosítja a területen az állandó felügyeletet - 24 órás portaszolgálattal és a parkolást is. A volt kaszárnya területére elsősorban szállítmányozási, logisztikai feladatokkal foglalkozó cégek költöztek, nagyon sokan áruraktározásra használják az egykori csarnokokat. Néhány épület teteje beázott- ezt a befektetők javítják ki, és a munka értékét levonják a havi bérleti díjukból. A Nána Invest egy új bérlőnek engedélyt adott  kirakodó rámpa építésére is.


A SARIO állami fejlesztési ügynökség is terepszemlét tartott a volt kaszárnyában szerintük az infrastruktúrával belül nincs gond, viszont a kaszárnya előtt húzódó bekötőút szélessége és minősége gátat szab a sűrűbb kamionfrorgalomnak, miként  a bekötőúton található híd magassága is. Ezért a kaminoknak Nánán és Párkányon keresztül kell áthaladniuk.


A kft igazgatója elmondta, jelenleg irodákat is bérbe adnak, mégpedig a párkányi áraknak mintegy a negyedéért. A mini ipari parkban az áruszállító, - raktározó cégek mellett egy nyomda is lesz, de szövőgép telepítéséről és pillepalack-sajtoló gépek működtetéséről is szó van.  A Nána Investnek az év végére nullszaldósnak kell lennie, Torňoši István szerint két éven belül már pluszbevétellel is számolhatnak.


- buch -