Dióspatony: Jelenleg 41 kutyának ad otthont a helyi állatmenhely

2011. augusztus 7. - 16:29 | Régió
Az Állatvédők és állatbarátok egyesülete 2003-ban alakult Dióspatonyban, egészen addig egyetlen állatmenhely sem működött a Csallóközben.

"Nyolc év alatt több, mint 2000 kutyust sikerült megmentenünk, ami valószínűleg csak a töredéke a Dunaszerdahelyi járásban kidobott és magára hagyott ebeknek. Általában körül-belül 30 kutya él nálunk, akik új otthont keresnek" - közölta a TASR hírügynökséggel Jaroslava Karsli, a menhely vezetője. Elmondása szerint a menhely azért is számít különlegesnek, mert "rácsok nélküli" intézményről van szó.

"Nálunk a kutyák szabadon élnek, a házban alszanak, és szabadon járnak-kelnek az udvaron. Ez a helyzet ideális az ijedős és félénk ebeknek, akik így újra megtanulnak bízni az emberben" - jelentette ki Karsli. Hozzátette: idős kutyákat is befogadnak, akiknek már nagyon kevés esélyük van arra, hogy új otthont találjanak.

Jaroslava Karsli szerint a menhely egyetlen negatívuma, hogy a kutyák ugatásával kelnek, és a négylábúak gyakran éjjel sem szünetelnek a csaholással. "Esős időben kicsit nagyobb rendetlenség uralkodik a házban, a téli időszakról nem is beszélve - de mindez nem szegi kedvünket" - tette hozzá.

Az állatmenhelyet eleinte saját pénzükből finanszírozták a fenntartók, manapság szponzori támogatásokból és adományokból tartják fenn a kutyaotthont. "Az adományok terén főként kisebb összegekről beszélhetünk, általában 2-10 eurót szánnak a jótékony célra az állatbarátok. A szponzori támogatásokkal kiegészülve azonban ez épp elég, hogy kutyatápot tudjunk venni, hogy finanszírozhassuk a kutyusok gyógykezeléseit és sterilizálását" - mondta a menhely vezetője.

Karsli a TASR hírügynökségnek adott interjújában kihangsúlyozta, hogy a dióspatonyi állatmenhelyen soha nem altatnak el egészséges ebeket. Jelenleg összesen 41 kutyus vár gazdára a kutyaotthonban.

(parameter/tasr)