Meghívó a hodosi lakomára: Vár a betyárudvar, Jánošík udvar, vadászlak és a borutca!

2011. augusztus 8. - 08:23 | Régió

A Dunaszerdahellyel szomszédos kisközség lakosai gondoltak egy nagyot, és elhatározták, hogy meghívják falujukba a környékbelieket. Ennek apropóján 2011. augusztus 13-án kerül megrendezésre az Első Nemeshodosi Lakoma, ahol mint minden valamire való lakomán, az ízek és a fenséges eledelek játsszák a főszerepet.

Az egész rendezvényt áthatja a hagyományőrző jelleg. Ennek jegyében, a hodosi szokásoknak megfelelően kisdobos ébreszti a lakosságot, hogy senki ne késse le a disznóölést, amit abádszalóki betyár barátaink mutatnak be saját betyárudvarukban. A disznóvágás előrehaladtával hagyományos disznótoros ételeket kóstolhatnak a vendégek. A betyárudvar szomszédságában, Hodos község szlovák ajkú lakosai által kialakított Jánošík udvarban hamisítatlan szlovák ételek várják majd az érdeklődőket. Hátrébb, a vadászlakban, a helyi vadászszervezet tagjai terítenek asztalt. Az asztal rogyásig lesz erdeink és vizeink ajándékaiból készült étkekkel. A szomszédban nagymamáink sürgölődnek majd, hogy időben elkészüljön a sok finomág. Anyáról lányára szálló receptek szerint készített lepények, bukták és pogácsák várják az éhes szájakat.

Mindezen finomságok mellett megterítjük a hodosiak nagyasztalát is, telis-tele minden földi jóval.

Legyen bármilyen finom is az étel, nem lehet teljes a hozzá illő itóka nélkül, ezért megnyílik a borutca, hogy a fogások között legyen mivel öblíteni a torkokat.

A ételek végeláthatatlan sora mellett a hodosiak gondoskodnak arról is, hogy a nap folyamán mindenki találjon kedvére való programot. Futóverseny, asztalitenisz-bajnokág, reggeli torna, focikupa és lovas programok várják az aktív pihenés híveit. A futóversenyre és az asztalitenisz-bajnokságra való jelentkezés részleteiről lentebb olvashatnak.

A gyermekes családokra gondolva ugrálóvárak és csoportos foglalkozások várják a legkisebbeket.

A finom ízekhez jó hangulat is dukál. Ennek érdekében egész napos kultúrműsor várja a vendégeket. Az egyperces sztárok helyett helyi előadók mutatják be tudásuk legjavát.

Érdekesség, hogy a rendezvény területén belül javarészt hodosi valutával, azaz Nemeshodosi Koronával lehet fizetni, ami a helyszínen vásárolható meg. (1 NHK = 1 EUR)

Néhány sorban szinte lehetlen összefoglalni azt a sok programot és érdekességet, amit az Első Nemeshodosi Lakoma kínál, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy fogadja el a meghívást, és látogassa meg augusztus 13-án hodosi barátait, töltsön el egy felejthetetlen napot Hodosban. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

(PR)