80 ezer eurót vettek ki jogtalanul a város lakosainak zsebéből

2011. augusztus 17. - 13:00 | Régió
DUNASZERDAHELY - A Járási Ügyészség óvást nyújtott be a város 12/2008-as általánosan kötelező érvényű rendelete ellen, amely alapján bizonyos ingatlanadót törvénytelenül szedtek.

Az említett, Pázmány Péter polgármesteri ténykedése idején jóváhagyott rendelet a lakásokat lakottakra és nem lakottakra osztotta. 2008-tól pedig a lakottakra 0,17, a nem lakottakra pedig 1,16 euró ingatlanadót vetett ki. Csakhogy a helyi adókról és illetékekről szóló törvény szerint az effajta felosztás nem megengedett, tehát az ún. nem lakott lakásokért (amelyekbe nem volt bejelentve állandó sem átmeneti lakó), jogtalanul szedett a város 99 eurocenttel többet. A három év alatt ez az összeg becslések szerint 80 ezer euró pluszbevételt jelentett a városnak.

A törvénytelenségre egyébként már az árpilisi képviselői ülésen Dakó Sándor (Híd) is felhívta a figyelmet, amikor a pénzügyi osztály Pápay Zoltán vezetésével épphogy az ingatlanadó emelését javasolta. Dakó azt javasolta, ne emeljék az adót, hanem iktassák ki a rendeletből a törvénybeütköző részt, egyben személyi felelősségre vonást is javasolt az illetékes osztálynál.

Pápay akkor védte a rendelkezést, azzal érvelve, hogy a városban mintegy 600 úgymond nem lakott lakás volt, amelyet ugyanakkor nem helyieknek adtak ki. Ám ezek után nem fizettek szemétdíjat, és ezzel a többszörös ingatlanadóval szerették volna "ösztönözni" a lakások tulajdonosait, hogy jelentsék be azokat, akik ideiglenesen ott laknak. Kijelentése szerint az intézkedés nyomán kb. 100-ra csökkent az ilyen lakások száma, és ez jelentős bevételt hozott a városkasszába. Csakhogy, mint most azt már az ügyészség is kimondta, törvénytelenül. 

Dakó Sándor a Paraméter kérdésére elmondta, hogy elégedett az ügyészség határozatával. "Sajnos a beszedett összeg visszafizetésére nincs mód, de szeretnénk, ha személyi felelősségre vonás történne az ügyben. Hájos Zoltán polgármesternek korábban is jeleztem, hogy bár talán még bíróságon nem mondták ki a rendelet törvénytelenségét, morális szempontból mindenképpen az. Július végén viszont az ügyészség is megtámadta" - jegyezte meg Dakó.

Hájos Zoltánt egyelőre nem értük el, hogy megtudjuk, milyen lépéseket tervez a város a törvénytelenség megszüntetése céljából, ám a városi weboldalon már megtalálható egy bejegyzés, mely szerint a 2011-es évre vonatkozóan már nem a 12/2008-as, hanem az azelőtti, 14/2007-es rendelet alapján szedik majd be az ingatlanadót. E rendelet nem tesz különbséget lakott és nem lakott lakások közt, egységesen 0,17 eurót szab meg.

A rendelet megvitatására Dakó Sándor szerint a képviselő-testület szeptemberi ülésén kerülhet sor.

-para-